Moon
Het wordt nergens met name genoemd maar de realityshow ‘Een huis vol’ is een van de inspiratiebronnen voor dit boek. In De C is voor Celia, het debuut van Heleen Blesgraaf, heet het tv-programma Sibling Dynasty NL. De ouders van Celia willen vanuit idealistische motieven aan de wereld laten zien hoe mooi een groot gezin. Maar Celia weet uit ervaring: “Iedereen die erachter komt dat mijn ouders dertien kinderen hebben, vindt daar wat van.”
Celia is het derde kind in deze alfabetfamilie waarin ze tot de N van Natan zijn gekomen, de jongste telg die met het syndroom van Down is geboren. Celia en haar oudste zus Arletta zijn bang dat het programma een freakshow gaat worden, broer Barto is een flamboyante homo en ziet het wel zitten om in het middelpunt te staan.
Blesgraaf beschrijft in het boek hoe de opnames verlopen en wat de gevolgen zijn voor Celia. Haar angst komt uit, ze wordt aanvankelijk neergezet als de perfecte dochter maar dat draait om als ze een van haar broertjes in beeld een klap geeft. Ineens staat ze boek als kindermishandelaar en wil de jongen op wie ze een oogje heeft, niks meer met haar te maken hebben.
Het is een behoorlijk levensecht verslag maar niet van binnenuit, want Blesgraaf komt bij mijn weten niet uit de televisiewereld. Het zit er allemaal in: de valse beloften, de manipulatie met beelden, het vertellen van het verhaal dat de makers graag willen laten zien, de vuige dynamiek van social media. De mechanismen van reality-tv en de gevolgen voor individuen zijn een actueel thema, maar erg opzienbarend of verrassend is het allemaal ook weer niet. Er gebeurt zo’n beetje wat je verwacht dat gaat gebeuren.
De C is voor Celia is een vermakelijk, gemakkelijk leesbaar boek van een vrij licht soortelijk gewicht, maar dat is af en toe ook wel eens lekker.