close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Brieven aan een geaborteerde dochter

‘Dit zijn de dagen, Roosje. Niemand, niemand pakt mij van jou af’. Jolie heeft op haar vijftiende een abortus ondergaan en schrijft die ervaring van zich af in brieven aan haar ongeboren kindje. Ze is een borrelend vat vol emoties en vooral gemis. ‘Ik kan nog geen jonge vogel zonder moeder aan zee zien zitten zonder bang te zijn dat de moeder hem is vergeten’. Die lege plek, in haar buik en haar leven, overschaduwt alles wat ze meemaakt. Jolie woont alleen met haar moeder die achter haar staat en min of meer tot de abortus heeft besloten. Jolie snapt het en aanvaardt het maar heeft er toch heel veel moeite mee. Ook omdat vrijwel al haar vrienden haar laten vallen als een baksteen waardoor ze op zichzelf is aangewezen. Is de vader van haar ongeboren kind de stoere jongen met wie ze een tijd een relatie had of die Fries van een one-night stand.

Daardoor heen speelt het verhaal van Joël, een jongen die verliefd op haar is. Hij kent zijn vader niet, hij is zelf aan het nippertje  aan een abortus ontsnapt. Hij vraagt aan Jolie om op zoek te gaan naar zijn vader. Op die manier leert ze Kim kennen, die haar beurt  weer is geadopteerd. Deze jongen mensen cirkelen om elkaar heen in een spel van afstoten en aantrekken, ze zijn allemaal in verwarring over hun afkomst en identiteit.

Marijn Backer schreef een wonderlijk boek dat soms neigt naar goedkope chicklit met ongeloofwaardige verhaalijnen maar waarin ook intense en gevoelige passages staan, over twijfel en onzekerheid. Backer maakt van Jolijn geen al te zielig vogeltje maar een meisje dat niet wegloopt voor sex en jongens. Door deze traumatische gebeurtenis moet ze zichzelf herijken. Het wordt niet aannemelijk gemaakt waarom iedereen haar keihard laat vallen en de identiteitsproblemen van de nieuwe mensen die ze ontmoeten, liggen er al te dik bovenop. Een jongen die bijna geaborteerd was, wordt verliefd op een meisje dat net een abortus heeft ondergaan. Je moet het maar durven opschrijven. Jolie zoekt houvast en vindt dat even bij een pastoor wat herkenbare en geestige gedachten over religie en de liefde van Jezus oplevert.

Watermeisje is een wat onevenwichtig boek waarvan vooral sommige briefgedeelten beklijven, van een meisje aan haar ongeboren dochter. Langzaamaan verwerkt Jolie haar schuldgevoel en geeft er een plek aan. ‘Ik begrijp dat je denkt: wie ben jij dat hebt besloten over mijn leven? Maar jouw leven was mijn leven. Ik kon jou niet krijgen en zelf leven. Ik was gek geworden’.

Titel Boek:

Watermeisje

Auteur:

Marijn Backer

Kaft:
Tags : abortusjeugdboekproblemenpsychologieverdriet