close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Bevrijd uit het omhulsel van een jongen

Lisa Williamson Wie is nou normaal? Jeugdboek
Lemniscaat
Lydia Meeder
Waardering: 7.0

Het maatschappelijke taboe rond transseksualiteit is enigszins aan het verdampen en misschien mede daardoor is er een kleine verschijningsgolf van jeugdboeken over dit onderwerp. Het tot voor kort lege plankje met transgender-gerelateerde kinder- en jeugdboeken raakt in rap tempo gevuld. Met George (10+) van Alex Gino, Aldus Sybren (15+) (het autobiografische relaas van Micha Meinderts) en  het in februari te verschijnen Het lammetje dat een varken is van Pim Lammers, het eerste Nederlandse transgender prentenboek. Het bijzondere Symptoms of being human van Jeff Garvin over ‘gender-fluïdititeit’, is (nog) niet vertaald. Dat geldt wel voor The Art of Being Normal van Lisa Williamson dat in het Nederlands onder de lelijke titel Wie is nou normaal? verscheen. Met een treffende coverillustratie waarop een meisje zich bevrijdt uit het omhulsel van een jongen.

De auteur werkte bij een organisatie die transgenders ondersteunt en kent die wereld van binnen uit. Ze voert twee personages op, van wie het verhaal in afwisselende en elkaar aanvullende hoofdstukken wordt verteld. David schrijft op zijn achtste in een schoolopstel over de vraag wat hij later wil worden: een meisje. Voor hem bestaat daar geen twijfel over, hij kan zijn geheim delen met twee goede vrienden maar moet de hobbel nog nemen om het bespreekbaar te maken met zijn ouders. Hij wordt onterecht voor homo aangezien. ‘Ik ben gewoon een heteromeisje dat gevangen zit in een jongenslichaam. Maar hoe moet ik ze zoiets uitleggen?’

Het andere perspectief is dat van de norsige Leo, een nieuweling die om onduidelijke redenen van zijn vorige school is weggestuurd, waarover wild-west verhalen in het rond gaan. Leo komt uit een achterstandswijk, leeft in onmin met zijn losgeslagen moeder en heeft zijn ontbrekende vader een heldenstatus toebedeeld. De levens van David en Leo komen bij elkaar en dat levert een aantal verrassende ontwikkelingen op die in een recensie niet moeten worden weggegeven.

Williamsons is breedsprakig en heeft veel ruimte nodig om de, niet allemaal even relevante, verhaallijnen, samen te laten komen. Wie is nou normaal? balanceert op het randje van geloofwaardigheid en is stilistisch niet heel hoogstaand maar wel een echte ‘doorlezer’. Niet een heel goed boek maar, zeker voor jongeren die met deze vragen bezig zijn of geconfronteerd worden, een welkom boek. De worsteling wordt zichtbaar maar er is, net als in George, ook veel zelfverzekerdheid, vriendschap en hoop.

Tags : homojeugdboekLiefde en vriendschapRuzie en pestenSchooltransgender