close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
6+

Stuiterballen met een oneindige fantasie

Anke Kranendonk Beer en Faas en de stalen oppas Kinderboek
Gottmer
Esther Leeuwrik
Waardering: Onstuimig voorleesboek

Op de eerste bladzijde gaat het al over voorlezen. Mama is lekker aan het voorlezen terwijl Faas een bloederige tekening maakt en Beer een gebouw ontwerpt waarin heel veel mensen kunnen wonen. Alsof schrijfster Anke Kranendonk wil zeggen: lees vooral voor en je hoeft er niet eens bij stil te zitten. Kranendonk is een van die weinige schrijvers die zich met regelmaat bekommert om de leeftijdsgroep die misschien net kan lezen maar ook nog graag  wordt voorgelezen. En ze is er goed in: ze bezit het vermogen om zinnetjes zo secuur na elkaar te plaatsen dat ze goed zijn voor te lezen. Dat is minder eenvoudig dan het lijkt.

Dat bewijst ze ook weer in Beer en Faas en de stalen oppas waarbij Esther Leeuwerik (de perfecte illustrator bij dit verhaal) op het omslag geeft een treffend beeld geeft van de inhoud. Twee jongetjes hangen verkleed als een astronaut en ridder om de nek van een uitgedoste jonge vrouw op een fiets. Het bruist en fladdert, net als de vogeltjes om hen heen. Het is de tweeling Beer en Faas, van die jongetjes die je soms het liefst achter het behang wilt plakken,  maar om wie je op hetzelfde moment keihard moet lachen. Stuiterballen met een oneindige fantasie.

En dus lastig om een oppas voor te vinden. Olga houdt het slechts een dagje vol maar met Stella zijn ze niet zomaar klaar. Zij staat binnen een uur een gat in de tuin te graven omdat Faas haar heeft wijsgemaakt dat zijn broer dood is. Een deksel op de neus van de bijdehante jochies die steeds meer waardering krijgen voor deze dame van staal. Kranendonk zet de oppas mooi neer als een empathisch karakter dat meegaat in de fantasie van de jongens maar ze ook binnen de lijntjes houdt.

Een onstuimig voorleesboek vol dwaze dialogen en woordgrappen (‘Komt voor de kapper’) met een spanningsboog die wat strakker had gemogen. Halverwege zakt het in omdat de variatie in het verhaal én de ontwikkeling van de personages stokt. Tegen het einde komt er weer leven in de brouwerij met de voorbereiding van een thuisconcert voor de vader die terugkomt van een tournee.

Het blijft een prima voorleesboek waarin Kranendonk laat zien dat het gewone leven met ongebreidelde fantasie een stuk minder saai wordt.

 

Tags : broerFamiliehumorKinderboekmoederSchooltweelingvaderVoorleesboek