close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
6+

Zelfportret van onze planeet

Sophie Blackall Als je naar de aarde komt Prentenboek
Querido
Hans en Monique Hagen
Waardering: 7.5

Wat moeten buitenaardse wezens weten over onze planeet? Een even simpele als briljante vraag die de Australische prentenboekenmaker Sophie Blackall stelde aan kinderen over de hele wereld. Het resultaat is niet meteen heel verrassend maar wel inzichtelijk. Wat is er veel te vertellen over onze aarde. Over de huizen waarin we wonen, de kleren die we dragen, het weer, de natuur en de dieren en nog heel veel meer. Het vanzelfsprekende benoemen en zichtbaar maken levert een fraai portret op van de wereld om ons heen.

Blackall laat Quinn, van wie ze bewust in het midden laat of het een jongetje of meisje is, een brief schrijven aan een ruimtewezen die afgesloten wordt met ‘als je naar de aarde komt, mag je bij logeren’. Daarna nog een paar vragen als ‘hoeveel ogen heb jij’ en ‘wanneer ben je jarig’. Daaruit bestaat de interactie met de mogelijke buitenaardse bezoeker. Het is de kracht van dit boek dat Blackall zich daartoe beperkt en niet ingaat op de mogelijkheid van het bestaan van ruimtewezens of er een lollige draai aangeeft. Het zou kunnen dat ze bestaan, dus schrijf je ze een brief en vertel je over ons.

Door de universele insteek is het een uitermate divers boek waarin veel groepen, geaardheden, kleuren en beperkingen aan bod komen. Een beetje zoet en een beetje Unicef, wat wordt versterkt door de coverprent die met stip de minst van het boek is. De andere tekeningen zijn een stuk interessanter in vorm en uitvoering. Fel realistisch en daarmee een soort spiegel van hoe wij het met elkaar op deze planeet rooien.

Heel geschikt om met kleuters door te praten over het alledaagse, dat eigenlijk zo vanzelfsprekend lijkt.

Tags : Andere landenEcht gebeurdFantasieKinderboekPrentenboek