close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Doorgaan of doodgaan

Marcel van Driel 24 uur Jeugdboek
Kluitman
Waardering: Spannend. Bekwaam. Te dun.

Het is handig als een boek zich eenvoudig laat samenvatten: als je een etmaal uit de handen van twee broers weet te blijven, ontvang je  tienduizend euro, zo niet, dan sterf je. Op deze manier klinkt de synopsis bijna als een spelletje en dat is het voor de twee broers in 24 uur van Marcel van Driel eigenlijk ook.  We komen niet heel veel over ze te weten behalve dat de zoons zijn van een Zuid-Afrikaanse diplomaat, hun moeder is gestorven en, zoals ze zelf zeggen, teveel geld en te weinig uitdagingen hebben. Uit verveling zoeken ze een prooi uit waar ze op gaan jagen.

De gedurfde en sterke opening van deze novelle laat zien hoe de jongens te werk gaan, aan de hand van het verhaal van hun vorige slachtoffer in Parijs. Hij weet een hele dag op de vlucht te blijven maar wordt dan toch doodgeschoten. De spelleiding houdt zich niet aan de spelregels. Door deze meedogenloze uitkomst weet de lezer al hoe het met de zestienjarige Claire gaat aflopen. De broers verkassen naar Nederland en kiezen de flitskoerier uit als hun volgende slachtoffer. Ze laten aan het begin van de nacht boodschappen bezorgen, waarna de ijzingwekkende proef begint.

Opjagen binnen een strakke tijdsspanne is een spannend en dynamisch gegeven volgens beproefd recept (zie o.a. negen Netflix-seizoenen van de serie 24 en de reality-tv in Hunted), dat door Van Driel bekwaam wordt uitgewerkt. Het is afschuwelijk wat Claire overkomt en daar ga je als lezer in mee, hoe ongeloofwaardig sommige delen van het verhaal ook zijn.

Soms wint de pathetiek (‘help me, gilde ze tegen de stad’) maar gemiddeld hanteert Van Driel een sterke, directe stijl met verwijzingen naar films en muziek. Hij slaagt hij er in om in kort bestek een wereld, karakters en verhaallijn neer te zetten en nieuwsgierig te maken naar hoe Claire haar lot weet om te buigen.

De beperkte omvang van de Kluitman-novelles dwingt ook deze auteur om alles binnen 100 pagina’s op te zetten en af te ronden. Claire constateert al snel dat ze in een schaduwwereld is terecht gekomen en dat er niks anders opzit dan doorgaan of doodgaan. Het plot komt er wat bekaaid vanaf maar vooral de motieven en karakters van de daders hadden meer uitwerking verdiend. Hoe zijn ze zo gewetenloos en nihilistisch geworden? Er moet toch meer zijn dan: ‘we’re bored’? Prima boek, maar ik had graag een uitgebreidere versie gelezen.

 

 

 

 

 

 

 

Tags : FamiliehomojeugdboeklesbischLiefde en vriendschapmoederOorlog en misdaadoudersSpanning en avontuurvader