close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Moppereend van Petr Horáček is Prentenboek van het Jaar van 2020 – vijf Nederlandstalige boeken in de top 10 voor de Nationale Voorleesdagen

Het prentenboek Moppereend van de Tsjechische tekenaar Petr Horáček is verkozen tot Prentenboek van het jaar 2020 en staat centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen van 22 januari tot en met 1 februari 2020. De teksten bij het boek zijn van Joyce Dunbar, de vertaling is van Jesse Goossens en het is uitgegeven bij Lemniscaat.

Het is de tweede keer dat Horáček, van oorsprong een Tsjech maar woonachtig in Engeland. deze eer te beurt valt, eerder gebeurde dat in 2008 met Kleine muis zoekt een huis. Het Prentenboek van het Jaar wordt gekozen door een jury bestaan uit bibliotheekmedewerkers. Zij stellen een top 10 samen en kiezen daar een winnaar uit. Van Moppereend verschijnt een speciale mini-editie.

Moppereend gaat over een eend die veel dingen van de zwarte kant ziet. Het leven zit niet mee maar dat ligt vooral aan anderen. Ze wil met niemand spelen of omgaan en dan is er nog dat donkere wolkje boven haar hoofd dat alsmaar groeit. Als de wolk barst, kom het allemaal nog goed.

Er is al langer discussie over de vraag waarom de titel het Prentenboek van het Jaar niet louter toegekend wordt aan Nederlandstalige producties. In 2019 stond Het huis van Harry van Leo Timmers en dat leverde een succesvolle campagne op.

In de top 10 voor de Nationale Voorleesdagen is het half om half, vijf Nederlands/Vlaamse boeken en vijf buitenlandse boeken. De lijst is opmerkelijk divers met meerdere boeken met donkere kinderen in de hoofdrol en een boek over twee verliefde mannen.

De top 10

De boer en de dierenarts van Pim Lammers en Milja Praagman

De hapgrage krokodil van Jonni Wild en Brita Ganström (vert. Ineke Ris)

De grote vijf van Bella Makatini en Judi Aboot

Deze ridder zegt nee van Luy Rowland en Kate Hindley (vert. Bette Westera)

Een schildpad was zijn schildje kwijt van Marjet Huibert en Carmen Saldaña

Moppereend van Joyce Dunbar en Petr Horáček (vert. Jesse Goossens)

Otto groot, Otto klein van Tom Schamp

Spelen tot het donker wordt van Marit Törnqvist en Hans en Monique Hagen

Van 1 tot 10 van Mies van Hout

Zó moe en toch klaarwakker van Susanne Strasser (vert. Berd Ruttenberg)