close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Op zoek naar een plek die bij haar past

Gerda Dendooven Stella. Ster van de zee Prentenboek
Querido
Waardering: 8.0

De weerbarstige illustraties vallen niet bij iedereen in de smaak. Ze zijn doorgaans niet heel fijnzinnig en toegankelijk maar wat hoekig, waarbij vooral de mensfiguren een geval apart zijn. De kwaliteit is onmiskenbaar, wat alleen al blijkt uit het aantal prijzen dat Dendooven ten deel is gevallen. Ik hoor niet direct bij de liefhebbers, dat is vooral een kwestie van smaak, en was daarom aangenaam verrast door Stella. Ster van de zee, wat veel heeft te maken met de combinatie van tekst en prenten.

Dendooven schreef in treffende, compacte taal een ontroerende fabel over een vissersechtpaar dat een meisje in hun netten vindt. Ze ontfermen zich liefdevol over het kind maar Stella (wat ‘ster van de zee’ betekent) groeit wel erg hard. Ze wordt zo groot en sterk dat ze op school niet is te handhaven, tot groot verdriet van de andere kinderen en haar ouders. Die proberen een oplossing te vinden maar niemand kan de reuzin helpen. Mensen worden bang voor haar en noemen haar een monster. Stella wordt somber omdat ze zo anders is en besluit te vertrekken en een plek op haar maat te zoeken. Het verhaal heeft een bijna mythische inslag, waarin de nodige vragen worden opgeworpen (‘de wijde wereld? maar waar is dat dan?’), dat tot nadenken stemt over je bestemming en de plek waar je thuishoort. Maar ook over houden van: de ouders geven hun nieuwe dochter niet zomaar op.

De tekeningen zijn dit keer erg op hun plek. De ouders, de hond en de reuzin komen goed uit in al hun hoekigheid en stemmige, sobere kleuren. De ouderwetse sfeer die de prenten uitademen, past uitstekend bij dit verhaal over de kust en visserij. Dendooven heeft dit keer mensen met veel zeggingskracht getekend van wie je gaat houden. Stella, Ster van de zeeis een innemende fabel, uitstekend voor te lezen, in een combinatie van tragiek en optimisme.

 

Tags : fabelFantasieillustratiesKinderboekoudersPrentenboekSprookjesVoorleesboek