‘De zon en het water tekenden Finns verhaal op de brug’. In rake, poëtische zinnen schetst Inge Misschaert een zomer waarin Naomi kennismaakt met Finn. De jongen is er plots en ze is meteen in de ban van hem. Ineens zwemt ze naakt terwijl haar moeder ‘zou schreeuwen als ze het ontdekte’.
Finn weet altijd wat ze denkt, de twee zijn vanaf het begin een eenheid. Gaat het hier om vriendschap of verliefdheid? Het doet er feitelijk niet toe. Het is een verhaal over je sterk verbonden weten met iemand. En de consequentie daarvan: je kunt iemand ook weer verliezen. Als Finn te lang onder water blijft. ‘Ik waadde door het water, terwijl de paniek mijn keel dichtschroefde’.
Finn of hoe de zomer naar gras rook doet denken aan het werk van Veronica Hazelhoff. Die verstond ook de kunst om de zinnen het werk te laten doen. Fantasie en verbeelding mogen de rest doen. Er is veel ruimte en dat leest meer dan prettig. Misschaert moest welhaast ook liefhebber zijn van Bart Moeyaert, de broeierige, zomerse sfeer komt in veel van zijn boeken terug.
De uitgever vond het blijkbaar nodig een illustrator in te schakelen. Het is zo’n misverstand dat kinderboeken tekeningen nodig hebben. Laat de illustraties een aanvulling zijn en geen, zoals in dit geval, plaatjes die afbreuk doen aan het verhaal. De broeierige sfeer wordt in de stereotype tekeningen teniet gedaan. Misschaert beschrijft subtiel de commedia dell’arte maskers die de ouders van Naomi meenemen uit Italië. Die subtiliteit wordt in de prent grondig de nek omgedraaid.
Een liefdevol klein boekje dat wel iets van een voorstudie heeft van een grote roman. Misschaert houdt zich in en dat betaalt zich uit. Subtiel proza waarin de meeste zinnen raak zijn en iets zeggen in dienst van het verhaal. Misschien wel de mooiste passage is die waarin Finn en Naomi met de maskers op over de liefde praten. ‘En toen bleven ze voor altijd bij elkaar?’, vroeg ik. ‘Voor eeuwig en een dag,’ mompelde Finn. Hij legde zijn hoofd op mijn schouder. Ik haalde diep adem. De zomer rook nog steeds naar gras.’
Finn of hoe de zomer naar gras rook
Inge Misschaert
Greet Bosschaert