close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Niet zoveel neuzelen en treuzelen

Sharon Gesthuizen Piraten, dieren, bejaarden - Wat jij stem jij? Alles over de politiek, verkiezingen en democratie Non-fictie
Volt
Sharon Gesthuizen
Waardering: 7.0

Politici kunnen van kinderen leren dat ze niet veel moeten neuzelen en treuzelen om iets voor elkaar te krijgen. Een kordate tekst van Ineke van Gent, tegenwoordig burgemeester van Schiermonnikoog en daarvoor Kamerlid voor GroenLinks. Ze vertelt dat ze regelmatig politici in de klas ontvangt en een burgemeestersontbijt organiseert, waarbij ze met kinderen van groep 7 en 8 praat.

Sharon Gesthuizen interviewde haar voor het non-fictie kinderboek Piraten, dieren, bejaarden – wat stem jij dat ‘alles over de politiek, democratie en verkiezingen’ belooft. Gesthuizen zat van 2006 tot 2017 voor de SP in de Tweede Kamer en kent het politieke wereldje dus van binnenuit. Jammer genoeg schrijft ze daar niet over. Geen woord over haar eigen ervaringen, geen anekdotes, geen inkijkjes. Alsof Max Verstappen een kinderboek over Formule 1 schrijft zonder er aan te refereren dat hij zelf over het circuit reed.

Piraten, dieren, bejaarden -wat stem jij? biedt een  feitelijke opsomming over wat democratie is, hoe het is ontstaan en wat het verschil is met een dictatuur. Met af en toe voorbeelden over hoe dat in het dagelijks leven werkt. Dat er al snel ruzie ontstaat zonder wetten en regels. Boeiend is het hoofdstuk over protesteren en privacy. Dat begint met de vaststelling dat onze Grondwet 142 artikelen heeft waarvan de eerste 23 het belangrijkste zijn want dat zijn onze grondrechten. Daarin gaat Gesthuizen ook in op wat kinderen zelf aan inspraak hebben. In Den Haag kun je bijvoorbeeld vanaf je veertiende al plannen indienen bij de gemeente waar serieus naar moeten worden gekeken. Ook interessant is het gedeelte over democratie in andere landen. Noorwegen heeft de sterkste democratie ter wereld omdat er zoveel mensen gaan stemmen en in Namibië stemmen de meesten altijd op dezelfde partij en verandert er dus weinig. Gesthuizen stelt de vraag of dat nou jammer is in een democratie en geeft daar een helder antwoord op.

Het leukst zijn, zoals wel vaker in non-fictieboeken, de weetjes. Waarom de plek waar journalisten en politici elkaar in het Kamergebouw ontmoeten de patatbalie heet, bijvoorbeeld (antwoord: omdat het lijkt op een snackbar). Of dat de petitie vóór wildplassen en poepen in het bos slechts vijf keer is ondertekend.

Voldoende interessante informatie maar op het hoofdlijnen is het  saai en droog opgeschreven, zoals in een doorsnee lesboek.  Dat is nou net niet zo handig bij een onderwerp als dit, dat toch al geen sexy imago heeft. De interviewtjes met politici (o.a. Ahmed Aboutaleb, Fred Teeven en Sigrid Kaag) zijn behoorlijk nietszeggend. De opzet lijkt op meerdere gedachten te hinken en daardoor voelt het aan aan als een ratjetoe zonder focus. Een gemiste kans want het kan wel, een sprankelend kinderboek over een dergelijk onderwerp, dat heeft Annet Huizing met  De Zweetvoetenman  over rechtspraak bewezen.

Gesthuizen maakte zelf de illustraties en, hoewel nogal wisselend van kwaliteit, is dat leuk en verrassend. Daarmee geeft ze meer van zichzelf bloot dan in de tekst.

Tags : Andere landenEcht gebeurdgeschiedenishistoriejeugdboekKinderboekNon-fictiepolitiekWeten en leren