Lannoo
Met een naam als Agave Kruijssen kun je eigenlijk niet anders dan historische boeken schrijven. Het zou de naam van een van haar romanpersonages kunnen zijn. Kruijssen kreeg onlangs de Thea Beckmanprijs voor het mooie Keerzijde van de Keizer over het hof van Karel de Grote. In Ontvoerd gebruikt ze een waargebeurd gegeven uit het midden van de zeventiende eeuw.
Voor het hof van Zutphen staat een jongen terecht die een minderjarig meisje zou hebben ontvoerd; hij kan zijn onschuld bewijzen met een briefje. Van hun tocht is weinig bekend, behalve dat ze na twee dagen zijn opgepakt. Kruijssen bouwt dit gegeven uit tot een spannend boek waarin Margaretha wil ontsnappen aan haar dominante moeder en de strenge regels die in die tijd voor een meisje van stand gelden. Ze wordt letterlijk en figuurlijk ingesnoerd terwijl ze van het buitenleven houdt en dol is op paarden. Ze spant stalknecht Hendrik voor haar karretje en daagt hem, middels een briefje waar hij niet omheen kan (‘ik hoop met heel mijn hart dat je komt’), samen met haar het avontuur te zoeken. Met hun lievelingspaard slaan ze op de vlucht en proberen ze de achtervolgende ruiters te slim af te zijn. De kastelen en landgoederen uit het verhaal bestaan echt en het mysterie rond de Witte Wieven geeft een vleugje mystiek aan het boek.
Ontvoerd komt moeilijk op gang, het wisselende perspectief zit de vaart van het verhaal in de weg en de opmaat naar het echte avontuur duurt te lang. Eenmaal op de vlucht geslagen, wordt dat ruimschoots goed gemaakt. Het verhaal wordt spannend en onderhoudend en beide karakters zijn geloofwaardig en worden uitgediept: Marga en Hendrik mogen dan van afkomst verschillen, ze delen het gemis van een vader en vinden elkaar in hun drang naar zelfstandigheid en vrijheid. Marga is een feministisch voorloopster, al laat Kruijssen overtuigend zien hoe dwingend klassenverschil en etiquette kan zijn.
Ontvoerd
Agave Kruijssen
Lannoo