Leopold
De Oostenrijkse kunstenaar Egon Schiele overleed al op zijn 28e aan de Spaanse griep, tegelijk met zijn vrouw Edith die toen zes maanden zwanger was. Een kort en dramatisch leven waarin de dood en schilderen centraal stonden. Zijn vader sterft jong net als zijn zusje en ook voor hem zelf ligt de dood op de loer. Het is vakkundig en origineel samengevat in een prentenboek van Harriët van Reek. Ze raakt terloops aan de thema’s uit zijn leven: de oorlog, treinen, de liefde en natuurlijk vooral de schilderkunst.
Van Reek blijft dicht bij Schiele’s levensverhaal zonder er ‘een verhaaltje’ van te maken en is in staat om met een paar woorden en zinnen de kern te raken. Als Egon terug komt van het front, zegt Edith: ‘Waar was je, wat deed je, wat at je, wat zag je, wat zei je, wat dacht je?’ Egon antwoordt: ‘Ik denk aan een groot schilderen met kleuren van bloemen, van vlinders, van struiken, van bomen, van bergen en van jou, in je trouwjurk’.
Het noodlot slaat toe en op de volgende bladzijde is het verliefde stel doodziek maar ook dat tragische einde weet Van Reek raak te beschrijven in termen als ‘ik zal je goed vasthouden, houd je mij ook goed vast’. En dan klinkt de fluit. En is het over.
Eindelijk weer een prentenboek van Van Reek, na haar met een Gouden Griffel bekroonde debuut in 1986 (De avonturen van Lena lena) pas haar vijfde (zesde, zie reactie Van Reek hieronder). Misschien had ze deze opdracht nodig om haar schrijf- en tekenader aan te boren en wat goed dat dat is gebeurd. Want naast de tekst zijn ook de tekeningen prachtig. Schetsen, vingeroefeningen, aanzetten en prachtige kleurige details en volwaardige prenten, in de stijl van Schiele maar zonder de drang te kopiëren.
Aan de stroom aan prentenboeken die het Gemeentemuseum van Den Haag uitbrengt bij grote tentoonstellingen komt gelukkig maar geen einde. Consequent worden kinderboekenmakers uitgenodigd om hun visie op kunstenaar en kunstwerken te etaleren. Bijna al die boeken zijn de moeite waard en sommigen springen er bovenuit zoals die Sieb Posthuma over Alexander Calder en Daan Remmert de Vries over Kadinsky. Vooral de makers die hun eigen stijl trouw blijven, en die weten te vermengen met die van de kunstenaar waar ze over tekenen en schrijven, komen er goed uit. Van Reek hoort daar met stip bij, wat een prachtboek.
Edith & Egon Schiele
Harriët van Reek
Leopold