close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Goede gesprekken met een duif

Job is in gesprek met duif alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat je heel goed met zo’n beestje kunt overleggen. Job vindt het niet vreemd en duif evenmin. Ze voeren snedige conversaties waarbij het er soms pittig aan toegaat.

‘rot jij maar op, jij , met je tand, ik praat niet meer met je. duif vliegt weg.’

Job heeft een tand die los zit. Die komt terecht in de trompet. Duif heeft zo haar eigen probleempjes. Ze moet prijzen winnen van haar baas en daar moet ze ver voor vliegen.

‘zit eens stil, zegt job. ik snap het niet. jij vliegt. en je baas krijgt een prijs? ja, zegt duif. zo is dat. je snapt het wel. job denkt het na. hij vindt het raar. dus je baas stuurt je op? naar Spanje? jep! zegt duif.’

Job en duif babbelen en kwebbelen en keuvelen, volstrekt vanzelfsprekend, in een taaltje dat ze beiden begrijpen. Een taal van korte zinnen en woorden met weinig lettergrepen. Uitermate geschikt voor beginnende lezers die op AVI 1 tot en met 3 niveau zitten. Job helpt duif uiteindelijk om bij haar baas weg te komen als blijkt dat haar man wordt verkocht. Ze sluiten een verbond en Job moet nog rennen voor zijn leven ook.

De Vlieger behandelt zo voor de vuist weg wat onderwerpen en problemen zonder dat  het kinderachtig wordt. Ruzietjes, misverstanden, pestbuien, ze ontstaan en lossen ook weer op. Ik ben tijdens het lezen van dit boek diverse keren hardop in de lach geschoten. Het is heel erg grappig geschreven en de onderlinge plagerijtjes zijn erg geestig. De illustraties voegen veel toe en vertellen hun eigen verhaaltjes en lijken bijna onderlinge plaagstootjes te zijn. Alsof de illustratrice haar tong uitsteekt naar de schrijfster. Lekker puh, ik ga mijn eigen gang. Smit doet in veel denken aan Fiep Westendorp, je kunt slechtere voorbeelden kiezen.

Het boek is ook nog eens prachtig vorm gegeven. Lezen is leuk en dat wordt met Job en de duif in alle opzichten gevierd.

Titel Boek:

Job en de duif

Auteur:

Evelien de Vlieger

Illustrator:

Noëlle Smit

Kaft:
Tags : Dieren en natuurjeugdboekVoorleesboek