close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Geluk zit van binnen

Stine Jensen Feestje in mijn hoofd. Over geluk Non-fictie
Kluitman
Karst-Janneke Rogaar
Waardering: 7.5

De titel van het boek is ontleend aan een uitspraak van Daniël van acht die  ‘Geluk is voor mij…’ aanvult met ‘een feestje in mijn hoofd’. Alle geïnterviewde kinderen in Feestje in mijn hoofd. Over geluk geven hun leven een hoog cijfer. Dat van Tycho en Danïel is een 10 want alles is gewoon goed en fijn. Mouna heeft geen 10 gegeven want niet alles gaat perfect. ‘Ik moet vaak op mijn zusjes passen als papa en mama stiekem bij elkaar willen zijn’.

De antwoorden van de kinderen geven een mooi inzicht in hoe klein en eenvoudig kindergeluk kan zijn. Het is een welkome aanvulling bij de heldere teksten van  Stine Jensen. Zij  legt in haar derde non-fictie kinderboek over gevoelens uit dat er een verschil bestaat tussen geluk hebben en gelukkig zijn. Wie geluk heeft, hoeft nog niet per se gelukkig te zijn.’ Ze zet uiteen wat geluk met onze hersenen heeft te maken, of geld gelukkig maakt en hoe meetbaar geluk is. Bij dat laatste plaatst Jensen kanttekeningen. Landen als Finland en Denemarken (waar Jensen is geboren) scoren hoog in geluksonderzoeken maar tegelijkertijd wordt er relatief veel antidepressiva geslikt en zelfmoord gepleegd. Dat heet de paradijsparadox: leven in een land waar alles voorhanden is maar toch ongelukkig zijn. Geluk is niet zo gemakkelijk te meten en te verklaren, uiteindelijk zit het volgens Jensen van binnen. Een cliché maar daarom niet minder waar en meteen de belangrijkste conclusie van het boek.

Feestje in mijn hoofd wordt opgetild door de hoekige, rommelige en kleurige illustraties van Karst-Janneke Rogaar. Stine Jensen slaagt er beter in dan in haar vorige boeken Lieve Stine, weet jij het? (zilveren griffel) en vooral Alles wat ik voel (over emoties) om dicht bij de belevingswereld van kinderen te blijven, bijvoorbeeld in een hoofdstuk over het geluk van dieren. Ze beperkt het noemen van namen van filosofen en hoogleraren en is minder belerend. Jensen maakt het dit keer persoonlijker met een paar aansprekende voorbeelden over haar oma. Die deed bijna 50 jaar lang mee aan een loterij omdat ze met een cruiseschip op wereldreis wilde. Helemaal niet erg, want ze bleef er van dromen en dat gaf haar veel plezier.

De interviews met kinderen zijn een vondst maar ook wat eenzijdig. Er zijn in Nederland ook kinderen die wat minder gelukkig zijn, die is Jensen niet op het spoor gekomen . Lars (10): ‘We leven niet in armoede, kunnen op vakantie en allemaal leuke dingen doen. Daar past een 8 bij.’  Dat geldt niet voor ieder kind.

Het is slim om ook een gesprek met de bijna 90-jarige kinderboekenschrijver Dolf Verroen op te nemen, het plaatst de andere gesprekken  in perspectief. Hij geeft zijn levens soms een 10 en soms een 2. Ongeluk hoort ook het bij het leven, zegt hij, dat betekent dat je in ontwikkeling bent. Zijn grootste gelukstip: als je vastzit, probeer het op te lossen, daar komt altijd iets uit.  ‘Ik zeur nooit over praktische dingen. Ik doe dingen en probeer alles om uit mijn ongeluk te komen’.

 

Tags : gevoelensKinderboekNon-fictiepsychologieVoorleesboekWeten en leren