Ik ben de koning, zei de koning. Maar dat blijkt niet genoeg om alles naar zijn hand te zetten. De hond luistert niet, de zee ruist gewoon door en de trompet speelt niet zomaar uit zichzelf een deuntje. De koning legt zich er meestal maar bij neer en berust in de situatie. De Oostenrijker Janisch en de veelvuldig bekroonde illustator Wolf Erlbruch schiepen geen autoritaire of heerszuchtige koning maar een vorst die met een soort speelse verbazing naar de dingen kijkt. De wereld zou aan je voeten horen te liggen, als je koning bent, dat wel. En dat doet hij soms ook en dan is de koning opgetogen. Een andere keer is hij kwaad of verbaasd.
Ieder hoofstukje behelst een andere ontmoeting van de koning: met de zee, de eekhoorn, de nacht, een potlood, de hemel of het zout. Janisch schreef kleine parabels die prachtig matchen met de collage-achtige illustraties van Erlbruch, het betere plak en knipwerk. Kleine, eenvoudige verhaaltjes. Soms heel raak en, eerlijk is eerlijk, soms ook een beetje nietszeggend.
‘Hoe gaat het met je?’, vroeg de koning aan het boek. ‘Dat vraag ik jou al de hele tijd’, zei het boek.
Tsja…misschien mis ik de diepere gedachte. Boeiender is het hoofdstukje waarin de koning merkt dat hij niet de baas over zijn vermoeidheid. ‘Ik ben de koning, en ik bepaal wanneer ik moe word’. Hij moest gapen.
De illustraties zijn altijd af, Erlbruch is zelf de koning wat dat betreft. De koning en de zee is een klein, sober prentenboek voor kinderen die eens iets anders voorgeschoteld willen krijgen dan een spannend verhaal. Gedachten voor het slapen gaan, om over door te filosoferen, te mijmeren of te dromen.
De koning en de zee
Heinz Janisch
Wolf Erlbruch
Berd Ruttenberg