close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Een inktvis als een caravan

Na het lezen van Winterdieren van Bibi Dumon Tak weet je dat de noordse stern het enige dier is dat zowel op de Noordpool als de Zuidpool leeft. Hij verkast ieder half jaar en legt zo een fraaie verbinding tussen beide polen, of zoals Dumon Tak het formuleert: “Hij brengt dan weer de vader, dan weer de moeder van de wereld een bezoekje”.

De inleiding over de overeenkomsten en verschillen tussen de Noord- en Zuidpool is meteen interessant en had uitgebreider gemogen. De vader en de moeder van de staan aan het hoofdeind en het voeteneind van de wereld. Zonder hen maken we een vrije val de ruimte in. Het is er ijskoud, het record is -89, 2 graden Celcius op de Zuidpool. Dumon Tak beschrijft aan de hand van 23 dieren het leven onder deze bizarre omstandigheden.

Op haar bekende lichtvoetige manier geeft ze een schat aan informatie over de narwal, het rendier, de reuzenalbatros en de muskusos maar ook over krill. Krill zorgt ervoor dat de wereld in leven blijft, het is de brandstof van Antarctica. Driehonderd biljoen garnaalachtige beestjes waarvoor we stuk voor stuk een buiging zouden moeten maken. Fascinerend is ook het verhaal over de kolossale inktvis die de grootte van een caravan heeft en waar maar heel weinig over bekend is. In 2007 is er bij toeval voor het eerst één gevangen die in korte tijd van 10 naar 4 meter verschrompelde.

Het enthousiasme spat van de bladzijdes en is de sterke troef van Dumon Tak. ‘Krill is gaaf’ of over het rendier: ‘Zoveel vernuft in één dier: daar kan Ikea nog wat van leren’. Ze geniet zichtbaar van wat ze heeft ontdekt en brengt dat over. De toon is speels en en de verhaaltjes zijn heel toegankelijk voor kinderen vanaf een jaar of 6. Niet te kinderachtig, zoals in veel non-fictie. Winterdieren biedt een schat aan informatie en is ook gewoon een lekker leesboek. Het boek is gelukkig niet ‘over-geillustreerd’ maar de mooie tekeningen van Martijn van der Linden worden goed gedoseerd en krijgen de ruimte. Zo’n plaatje van de arctische grondeekhoorn die heerlijk ligt te slapen, daar zou je zo naast gaan liggen.

 

Titel Boek:

Winterdieren

Auteur:

Bibi Dumon Tak

Illustrator:

Martijn van der Linden

Kaft:
Tags : Andere landenDieren en natuurKinderboekNon-fictieverhalenWeten en lerenwinter