close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

De ultieme kinderdroom in een tijdloos boek uit 1944

B.B. Brendon Chase Kinderboek
Ploegsma
Luc van Heerwaarden
Waardering: 8.0

De tv-versie van Brendon Chase is waarschijnlijk bekender dan het boek. De tv-serie over de drie broers die weglopen en in het bos (dat Brendon Chase heet) gaan wonen, was begin jaren 80 ook in ons land vrij populair. Het oorspronkelijke boek uit 1944 is door uitgeverij Ploegsma opnieuw uitgegeven, met de zwart-wit illustraties die door de schrijver zelf zijn gemaakt. De in 1990 overleden Denys J. Watkins-Pitchford schreef het boek onder het pseudoniem B.B., genoemd naar het soort kogel waarmee hij op ganzenjacht ging. Mooie symboliek, want de jacht speelt in Brendon Chase een niet onbelangrijke rol.

Het verhaal is eenvoudig samen te vatten: drie broers lopen weg uit het landhuis van oppastante en vinden een plek in het bos waar bijna een half jaar verblijven. Ze slapen in een enorme holle eik en slagen er in om in hun eigen onderhoud te voorzien. Ze jagen en vissen en maken kleding van dierenhuiden. Het meest bijzondere is dat ze maar niet worden ontdekt, ondanks de grootschalige zoektocht die is gestart.

Het lijkt aanvankelijk om een onbezonnen avontuur te gaan maar de jongens houden stand en langzaam ga je als lezer in de missie van de 3 broers geloven  Hun ouders verblijven in India (het verhaal speelt zich af in 1920) en ze willen pas terug als die weer in Engeland zijn. In de eerste helft van het boek zit de spanning vooral in het risico ontdekt te worden, ook omdat ze nog enkele keren naar het dorp gaan om spullen te halen. Ze weten zich erg goed te verstoppen: ‘We zullen onzichtbaar worden, als konijnen tussen het kreupelhout’.

Later lijkt iedereen er in te berusten dat ze verdwenen zijn en verlegt de aandacht zich naar het overleven in de wildernis. Dat is behoorlijk romantisch beschreven: Brendon Chase is een ode aan het buitenleven en de natuurpracht. De beschrijvingen van de bomen, de dieren en de seizoenen zijn ingetogen lyrisch en erg verleidelijk. De interactie tussen de broers en de vriendschap met de enige bewoner van het bos, zijn overtuigend.

Brendon Chase is erg sfeervol en prettig geschreven en ondanks dat het een zeker ‘Bromsnor-gehalte’ heeft, is het een aangenaam tijdloos jeugdboek voor kinderen van alle leeftijden. Omdat het appeleert aan de ultieme (kinder)droom: weglopen van die bedillerige volwassenen en alle regels en en genieten van de ultieme vrijheid. Goed idee van uitgeverij Ploegsma om dit boek een nieuw leven te gunnen: het verdient veel lezers.

 

.                  

Titel Boek:

Brendon Chase

Auteur:

B.B.

Vertaler:

Luc van Heerwaarden

Uitgever:

Ploegsma

Kaft:
Video description:

De eerste aflevering van de vermaarde tv-serie over Brendon Chase, die begin jaren 80 op de Nederlandse tv was te zien. De hele serie is terug te zien op YouTube.

Tags : Dieren en natuurjeugdboekLiefde en vriendschapoudersSpanning en avontuur