De tekenaar voert zichzelf op in het verhaal, met sjaal en bril. Dat kan geforceerd zijn maar in Leren vliegen werkt het goed. Het zit namelijk zo: de tekenaar vindt een dier op straat. ‘Ik was blij verrast toen ik zag dat het een pinguïn was.’ Het beestje was in de volle overtuiging dat hij een vogel was en dus kon vliegen . Als hij tijdens zijn vlucht andere vogels tegenkomt, gaat hij twijfelen en stort hij neer. De vraag is of hij wel gemaakt is om te vliegen.
In een klare stijl beschrijft en tekent Meschenmoser de vliegpogingen van zijn kameraad. Eerst onderzoekt hij zijn aerodynamiek en last trainingen in. Het verhaal krijgt een aantal absurde wendingen en werkt toe naar de grand finale waarin nog een ultieme poging wordt ondernomen.
Een klein en tragikomisch boekje met grappige schetsen. Tekenaar en pinguïn voharden in hun pogingen en bewijzen dat je met veel creativiteit en doorzettingsvermogen een heel eind kan komen. Heel geschikt voor kleine kinderen, vanwege de supermangrapjes maar ook aan te bevelen als presentje voor volwassenen. Dan geef je dus wel een boodschap mee: houd vol en durf te dromen.
Leren vliegen
Sebastian Meschenmoser
Berd Ruttenberg