close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

De krijtjes herhalen zichzelf

Drew Daywalt Groeten van de krijtes Prentenboek
De Fontein
Koos Meinderts
Oliver Jeffers
Waardering: 6.0

Krijtjes die er op een dag de brui aangeven en klagen over de arbeidsvoorwaarden.Dat het populaire prentenboek De krijtjes staken ook in ons land een hit werd, valt goed te begrijpen. Een origineel idee dat consequent en geestig is uitgewerkt en bij kinderen enorm tot de verbeelding spreekt. Dat Drew Daywalt een zilveren griffel kreeg voor de in briefvorm geschreven teksten van The day the crayons quit was verrassender. In het nieuwe deel Groeten van de krijtjes zijn de brieven vervangen door ansichtkaarten die de krijtjes vanuit de wijde wereld aan Teun sturen.

Ze voelen zich om allerlei redenen nog steeds verwaarloosd of in de steek gelaten. De één raakte in de wasmachine verkleefd met een sok, van een ander werd een stuk afgebeten door het broertje van Teun en een derde raakte kwijt toen de vader van Teun bovenop hem ging zitten. Hij werd ternauwernood gered door een paperclip. De krijtjes schrijven aan Teun was ze dwarszit, volgens hetzelfde stramien als in het vorige boek. Het basisgevgeven blijft origineel en de grappen zijn soms ook best grappig maar De groeten van de krijtes (opnieuw vertaald door Koos Meindersts) is vooral een herhaling van zetten, zoals zo vaak bij een tweede deel.

Het blijft sterk dat Teun zelf niet te zien is en de krijtjes als personages het verhaal maken maar de makers hebben zowel inhoudelijk als stilistisch weinig toe te voegen. Ze zijn nog steeds boos en teleurgesteld en laten dat opnieuw los van elkaar aan Teun weten en ook dit keer is er weer een  positief einde.

Het had van lef getuigd om het bij het eerste deel te laten.

 

 

Titel Boek:

De groeten van de krijtjes

Auteur:

Drew Daywalt

Illustrator:

Oliver Jeffers

Vertaler:

Koos Meinderts

Uitgever:

De Fontein

Kaft:
Tags : humorPrentenboekvakantie