Querido
Martijn van der Linden
Heel lang waren Wim Bijmoer en later Fiep Westendorp de vaste illustratoren van Annie M. G. Schmidt. Daar kwamen o.a. Mance Post, Jenny Dalenoord, Carl Hollander en Thé Tjong Khing bij. Inmiddels is die exclusiviteit er allang af en illustreren velen het werk van Annie. Voor het onlangs verschenen boek Het ABC van Annie MG (aanrader!) schreef Truusje Vroland-Löb een interessante beschouwing waarin ze stelt dat veel illustratoren zich door Annie M.G. laten inspireren en zo hun eigen artistieke hoogtepunten bereiken.
Annie inspireert inderdaad nog steeds wat, soms tot schitterende boeken leidt zoals Een vijver vol inkt van Sieb Posthuma. Uitgeverij Querido geeft met regelmaat werk van Annie M.G. Schmidt in een nieuw jasje uit. Vorig jaar illustreerde Marije Tolman een gedicht over dromen: ’s Avonds laat. Bij dat, op zich fraaie, boek was de relevantie onduidelijk, wat ook geldt voor Dries en de weerwolf. Waarom juist deze verhalen van Annie M.G. nu opnieuw uitgeven, anders dan dat het commercieel interessant is?
et verhaal over een weerwolf die de dorpelingen de stuipen op het lijf jaagt door hun geiten en konijnen op te vreten, verscheen eerder met illustraties van Wim Hofman. De weerwolf wordt verslagen door een vrij simpele ingreep van Dries, waarop de inwoners van het meditterraans aandoende dorpje feest kunnen vieren. De tekst is niet heel bijzonder en het verhaal wat gewoontjes en nauwelijks griezelig. Zonder de twisten en geestigheid die Schmidt’s beste werk kenmerkt.
Dit keer mag Martijn van der Linden aan de bak. Hij kiest voor een grafische benadering met vlakken die bergen en huizen vormen. De zwarte wolf met streepjes valt daar sterk in op. Van der Linden is een veelzijdig illustrator die veel stijlen beheerst. Dit keer tapt hij uit een wat klassieker vaatje, zowel in kleurgebruik als in de karakterisitieke koppen van de dorpsbewoners. Best een aardig boekje maar waarom, en waarom nu?
Dries en de weerwolf
Annie M. G. Schmidt
Martijn van der Linden
Querido