close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Twee weken van de radar verdwijnen

Martyn Bedford 20 vragen voor Gloria Jeugdboek
Querido
Tjalling Bos
Waardering: 7.0

Gloria zit direct na haar terugkeer op het politiebureau om vragen te beantwoorden over haar verdwijning. Ze is het middelpunt van een mediastorm nadat ze lijkt te zijn ontvoerd door een mysterieuze jongen en twee weken spoorloos was. In het politieverhoor wordt duidelijk dat Gloria uit vrije wil met haar nieuwe klasgenoot Uman is meegegaan op een kampeertocht. Uman is een knappe en vrijgevochten jongeman die zich na een traumatisch familiedrama niets meer aantrekt van conventies. Gloria voelt zich tot hem aangetrokken en is jaloers op zijn onafhankelijkheid, waardoor ze inziet hoe voorspelbaar ze zelf is geworden. Het stel wordt al snel als vermist opgegeven maar weet van de radar te blijven en beleeft een paar intense weken waarin Gloria zich gelukkiger dan ooit voelt.

Het dramatische einde van het avontuur wordt aan het begin al aangekondigd maar de lezer blijft lang in het ongewisse over de precieze toedracht. Ook Gloria weet niet zeker of haar grote liefde het leven heeft gelaten. Boven het verhaal hangt de suggestie dat Uman iemand anders is dan hij zich voordoet en in het verleden gruwelijke dingen heeft gedaan. Die lijntjes worden in het plot in een paar zinnen afgedaan en dat doet de opgebouwde spanning geen recht.

20 vragen voor Gloria leest vlotjes weg als het verhaal over een meisje dat ontevreden is over haar regelmatige leven en de kans grijpt om daar uit te breken. Natuurlijk herkenbaar voor veel pubers die het gevoel hebben in een sleur en tredmolen terecht te zijn gekomen, waar regels, ouders en school hun leven bepalen. Het leidt tot een verhaal met af en toe mooie dialogen en humoristische gedachten maar net iets teveel clichés en suffe beeldspraken. ‘…terwijl ik het sarcasme er even dik op legde als Uman die crackers met Nutella had besmeerd’.

Maryn Bedford (van o.a. Het FLIP-effect) geeft in het nawoord aan eigenlijk een heel ander boek te hebben willen schrijven en regelmatig vast kwam te zitten in het verhaal, wat de onevenwichtigheid en matige uitwerking van de plot misschien verklaart. Het boek is aanvankelijk opgebouwd als een politieverhoor en begint daarmee sterk maar gaandeweg verslapt die insteek en wordt het rommeliger. Het mysterie rond Uman had zoveel sterker gekund en het politieverhoor is een wankele kapstok om dit verhaal aan op te hangen Uitgeverij Querido heeft gekozen voor een spuuglelijke omslag, wat niet het vertrouwen uitstraalt dat ze echt geloven in dit boek. Niet onterecht, want 20 vragen voor Gloria is onderhoudend maar loopt leeg als een lekke band.

Tags : jeugdboekLiefde en vriendschapouderspolitieproblemenSchoolSpanning en avontuur