close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Wie schrijft het geschenk?

Altijd een spannend moment. Wat wordt het thema van de volgende kinderboekenweek en vooral: wie gaat het geschenk schrijven? De CPNB zou het afgelopen maandag bekend maken maar om onduidelijke redenen is het verschoven naar komende maandag 9 november.

Wie valt de eer te beurt om het geschenk voor 2010 te mogen schrijven? Het ligt voor de hand om te denken dat het een vrouwelijke auteur wordt. Twee keer mocht er nu een man (Jan Paul Schutten en Hans Hagen) aan de slag en daarvoor twee keer een vrouw (Bibi Dumon Tak en Lydia Rood). Dus nu is het weer tijd voor een vrouwelijke auteur.  Ik gok op Marjolijn Hof of Martha Heesen maar meer dan een natte vinger in de lucht is het niet. De keuzes van het CPNB blijven ondoorgrondelijk, zeker waar het om thema gaat dus daar waag ik me maar helemaal niet aan.

De auteur van het kinderboekenweekgeschenk zal vast en zeker geen Prinses Laurentien heten. Al scoort zij goed met Mr Finney, dankzij veel publiciteit en ondanks matige kritieken.  Het boek komt met stip binnen op plaats 27 van de CPNB top zestig. Ze staat daarmee net achter Francine Oomen (25) en ook achter Koekjes! dat in de vierde week nog steeds op een respectable 22e plek staat.

 

 

Plaatje: