close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Sylvia Weve wint Max Velthuijsprijs

Illustratrice Sylvia Weve wint de Max Velthuijsprijs 2019, een driejaarlijkse oeuvreprijs voor een Nederlandse illustrator van kinderboeken. De prijs wordt voor de vijfde keer uitgereikt en is de evenknie van de Theo Thijssenprijs voor kinderboekenschrijvers. Eerdere winnaars waren Dick Bruna, Mance Post, Wim Hofman en Thé Tjong-Khing. Weve krijgt de prijs en het bijbehorende bedrag van € 60.ooo,– uitgereikt op donderdag 19 september in het Kinderboekenmuseum

Afbeeldingsresultaat voor sylvia weve

Sylvia Weve (64)  illustreerde in 1980 voor het eerst een kinderboek, Noom op school van Corrie Hafkamp. Er zouden nog ongeveer 200 kinderboeken met illustraties volgen, waarvoor ze veelvuldig is bekroond. Ze won twee Zilveren Penselen en in 2013 het Gouden Penseel voor haar tekeningen in Aan de kant, ik ben je oma niet van Bette Westera. Ook met Westera maakte ze Doodgewoon waar ze in 2015 de Woutertje Pieterse Prijs voor kregen. is Weve is ook bekend van haar tekeningen voor tal van bladen en kranten, waaronder Opzij, Playboy, Vrij Nederland en de Volkskrant. Weve illustreerde naast het werk van Westera boeken van o.a. Ted van Lieshout, Rindert Kromhout, Dolf Verroen, Toon Tellegen, Veronica Hazelhoff, Karel Eykman, Sjoerd Kuyper en anderen. Ze maakte twee boeken waarvoor ze ook zelf de tekst schreef: Kip en ei (2006) en het  Logboek van tot nu toe onbekende dieren in 2018.

Afbeeldingsresultaat voor sylvia weve

uit: Aan de kant, ik ben je oma niet (met Bette Westera, 2012)

 

 

De jury bestaat van de Max Velthuijs Prijs bestaat dit jaar uit Floor Rieder (voorzitter), Brian Elstak, Olivia Ettema, Jet van Overeem en Emilie Sitzia en schrijft in het juryrapport: “Voor elk boek, elk verhaal, put Weve uit een palet aan technieken, beeldende middelen en stijlen. Van pentekening en geschilderd werk tot aan digitale collage. Met afwisselend in de hoofdrol: vorm, lijn of juist kleur. Van eenvoudig en gestileerd tot aan barok. Humoristisch, poëtisch of een tikje surrealistisch. Weve kan het en doet het”.

Afbeeldingsresultaat voor sylvia weve

uit: Op een ochtend, vroeg in de zomer (met Toon Tellegen, 2016)

Afbeeldingsresultaat voor doodgewoon bette

uit: Doodgewoon (met Bette Westera, 2014)