close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Quentin Blake op zijn plaats in ongepubliceerd verhaal Beatrix Potter

Beatrix Potter Het verhaal van de gelaarsde poes De vier windstreken
Joukje Akveld
Quentin Blake
Waardering: 8,0

Toen Beatrix Potter in 1943 overleed, was Quentin Blake twaalf jaar oud. In het jaar waarin de honderdvijftigste geboortedag van Potter wordt herdacht, werken de twee beroemdheden samen. Een laat ontdekt manuscript van Potter werd terug gevonden en wordt nu voor het eerst uitgebracht; Quentin Blake is gevraagd de illustraties te maken. Hij kon het bijna inet geloven toen hij het verhaal kreeg toegestuurd, dat honderd jaar ongepubliceerd in een laatje heeft gelegen. Potter maakte een enkele tekening maar liet het er verder bij, misschien omdat toen ze het maakte in 1914, de Eerste Wereldoorlog net was uitgebroken.

The tale of Kitty-in-boots wordt in Nederland door uitgeverij De Vier Windstreken op de markt gebracht in een vertaling van Joukje Akveld als Het verhaal van De Gelaarsde Poes. Blake zegt in het voorwoord te hopen dat het boek zoveel als mogelijk een Beatrix Potter-boek is geworden, ook al lijken zijn tekeningen niet op die van haar. Dat is zeker gelukt, het is een prachtige uitgave in de Beatrix Potterstijl en de manier van tekenen van Blake sluit wonderwel aan op de sfeer van deze eigenzinnige fabel. Het is een verhaal over een ogenschijnlijk braaf poesje dat er ’s nachts op uitgaat om te jagen. Een dubbelganger zorgt ervoor dat haar bazinnetje niks door heeft. Kitty (die zichzelf juffrouw Catherine St. Quintin noemt, wat Quentin Blake meteen aansprak) is een beroerde jager en hangt tegen het einde haar herenjasje en geweer aan de wilgen. Ze gaat voortaan op theevisite bij de keurige katten uit het dorp.

Een mal verhaal waarin Pieter Konijn een gastrol vervult waarvan we niet weten of het al helemaal af was. Maar het heeft genoeg vlees aan de botten, om in jagerstermen te blijven, om deze bijzondere uitgave te rechtvaardigen. De illustraties van Blake zijn zoals we die van hem kennen, lekker rommelig, direct en grappig en mooi van kleur. Ze zijn vooral heel mooi in het verhaal geplaatst. Met recht noemt de uitgever Het verhaal van De Gelaarsde Poes ‘een gloednieuwe klassieker’.

Tags : Dieren en natuurFantasiePrentenboekVoorleesboek