close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Mirjam Oldenhave schrijft geschenk

Mijn vermoeden dat het een vrouw zou worden, is uitgekomen. Mirjam Oldenhave is door het CPNB uitgenodigd om het kinderboekenweekgeschenk voor volgend jaar te schrijven. Het thema is De Grote Tekententoonstelling – beeldtaal in kinderboeken.

Mirjam Oldenhave heeft de eer om, in het jaar dat ze 50 wordt, het geschenk te schrijven dat traditiegetrouw niet perse bij het thema hoeft aan te sluiten. Oldenhave is een laatbloeier, haar eerste jeugdboek verschijn op haar 38e. Ze schrijft over het algemeen boeken voor kinderen vanaf een jaar of 9 en ironie en humor zijn de kenmerken van haar werk. Onlangs besprak ik haar komische politieroman Bokma & Bo. Oldenhave maakt ook muziektheater dus ze is op vele fronten inzetbaar tijdens de kinderboekenweek.

De illustraties en illustratoren worden in het zonnetje gezet door het thema De Grote Tekententoonstelling. ‘Want’, stelt het CPNB, ‘beelden voegen een aspect toe aan de tekst en geven een extra prikkel aan de fantasie van kinderen.’ Dat klopt natuurlijk al zijn er nog steeds te veel lelijke en nietszeggende illustraties omdat er blijkbaar vaak plaatjes nodig zijn. Genoeg reden om het kaf van het koren te scheiden in alle aandacht die er voor de illustraties zal zijn. Ook strips en graphic novels worden niet vergeten.

Het wordt de 56e Kinderboekenweek en hij vindt plaats van 6 tot en met 16 oktober 2010.

Plaatje: