close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

✦ In eigen beheer – klein maar ook fijn?

Het aantal kinderboeken dat bij de reguliere uitgeverijen verschijnt is al enorm maar dan er is ook nog het aanbod van in eigen beheer uitgegeven werk. Dat lijkt een enorme groeimarkt, tenminste waar het om het aanbod gaat. Voor de verkoop durf ik mijn handen niet in het het vuur te steken. Via boek-scout, kleine uitgeverijen en op andere manieren worden boeken op de markt gebracht door schrijvers en makers die ook vaak schreeuwen om aandacht. Dat is een dilemma waar ik nog altijd niet goed raad mee weet. Op de website heb ik, dacht ik, duidelijk aangegeven hoe ik daarmee omga. 

Ik wil een boek toesturen om te laten bespreken, kan dat? Laat de uitgever het boek toesturen. De ervaring leert dat boeken die in eigen beheer zijn uitgegeven, meestal niet geschikt zijn voor bespreking op JaapLeest

Ondanks deze ontmoedigend bedoelde tekst, blijven de mails binnenkomen. Aardige mails van auteurs en uitgevers, waaruit niet zelden een lichte wanhoop spreekt. Omdat ik  een weke inborst heb en ook wel weer nieuwsgierig ben, schrijf ik dan maar weer terug dat ze het boek altijd op kunnen sturen.  Het is razend moeilijk van te voren te beoordelen waar het over gaat. Stel je voor dat ik een pareltje zou missen of iemand tegen het hoofd stoot die later een beroemd auteur gaat worden. En bovendien: er zit bloed, zweet en tranen in zo’n boek en verdient niet iedereen een kans. Ik snap het zo goed: als je overtuigd bent van je werk, wil je het dolgraag delen en snak je naar aandacht en erkenning.  Aan de andere kant huldig ik het standpunt dat wie kwaliteit aflevert een (grotere) uitgever voor zijn werk weet te interesseren. De grens tussen hobbyisme, amateurisme en professionalisme wordt steeds onduidelijker omdat het makkelijker is geworden een boek uit te geven. Toch scheidt het kaf zich meestal van het koren. In de 7 jaar dat JaapLeest bestaat heb ik niet meer dan drie keer een boek  van deze stapel besproken.

Om een beeld te geven hieronder een overzicht van de ‘in eigen beheer’-boeken die de afgelopen weken binnenkwamen. Met een voorzichtige opinie, want JaapLeest is niet voor niks een recensiesite.

***

De kristallen van de IJskoningin – het begin van een modern sprookje van Catrien Bouman, uitgegeven door Boekscout, 12+. Een fantasy sprookje waarin de seizoenen een rol spelen. “De IJskoningin, de Keizer van de Lente, de Zonnegodin en de Heer van de Herfst kennen ieder hun eigen problemen, maar ze hebben ook een levensopdracht te vervullen”. De schrijfster komt uit Heerenveen en schreef eerder boeken over haar ervaringen als oncologie-verpleegkundige.

Eerste indruk: in het enorme aanbod aan fantasy voor de jeugd is het moeilijk om op te vallen. Het boekje doet wat esoterisch aan en de omschrijving op de achterflap nodigt niet meteen uit tot lezen.

 

Afbeeldingsresultaat voor ijskoningin catrien bouman

***

Laat me met rust van Maaike Mölmann, uitgeverij Taalkwestie. 12+ Een jeugdroman vanuit het perspectief van een slachtoffer van een loverboy. Het eerste boek van Mölmann die volgens de achterflap ‘fictie maakt van wat ze om zich heen ziet en hoort’.

Eerste indruk: vaardig geschreven boek maar met voorspelbare opbouw, over hedendaagse gevaren die ook bv. Marlies Slegers met haar werk probeert aan te kaarten. Is zeker een markt voor maar niet met dit spuuglelijke omslag.

Afbeeldingsresultaat voor laat me met rust möl ann

***

De tijdrovers van Bavo de Cooman (illustraties Jellie Goedhart), uitgegeven bij Tiny Tale’s Bookshop. 7+ Een fantasieverhaal over een wereld waar de  tijd stil valt. Eerste boek van een enthousiaste schrijver met een speciale toegift: het boek is personaliseerbaar. De lezer kan via een website de namen van personages en de loop van het verhaal wijzigen.

Eerste indruk: schrijver heeft veel werk van een dit project gemaakt, dat personaliseren is bijzonder (al is de vraag of het veel toevoegt). Het boek zelf is sympathiek maar wat kinderlijk uitgevoerd, gebaseerd op een enkelvoudig ideetje.

Afbeeldingsresultaat voor de tijdrover bavo

***

Eiland in de drup van Elle Lepoutre & Marianne Eijgendaal. Uitgegeven door uitgeverij Leli. 6+. Project van twee oud-studenten van de Willem de Kooning-academie, dat vooraf werd gegaan door het boekje ‘Eiland van Keila’. Over een zwevend eiland en de stoere Keila en haar beste vriend Jon die dol is op vliegtuigen. Samen met oma wonen ze in een oude watertoren op het zwevende Eiland.

Eerste indruk: een van de weinige boeken in dit rijtje dat eruit ziet als een volwaardig boek dat zo op een stapeltje in de boekhandel kan. Fraai geïllustreerd en zorgvuldig vormgegeven. Het verhaal heeft een originele insteek.  In de categorie veelbelovend.

Afbeeldingsresultaat voor eiland in de drup

***

Bange boer Anne van Wytske Bottema en Michel Louis, uitgegeven bij Sidski, 4+ Prentenboek op rijm over een boer die overal gevaar ziet en een grote bakstenen muur naast zijn boerderij bouwt. ‘Een feelgood boek over angstgevoelens’, schrijft het Hilversumse echtpaar (zij bedacht het verhaal, hij maakte de illustraties) op de fraaie website. Gebaseerd op de onduidelijke angsten die Wytske in haar jeugd had.

Eerste indruk: ‘Onduidelijke angsten’ is een sterk thema maar de uitwerking is niet erg op de maat van kinderen geschreven. Wel een sterke twist in dit voorleesverhaaltje, en een wel erg happy end. Dit soort gecomputeriseerde illustraties zijn weinig geschikt om emoties weer te geven. Boer Anne heet telkens dezelfde grote schrikogen.

Afbeeldingsresultaat voor bange boer anne bottema

***

Ruud de Reiger en de Koele Kikker van Leo Alexander Schlangen en Jenny de Bruin, van uitgeverij Las. 4+ ‘Acht winterse voorleesverhalen voor nieuwsgierige ontdekkingsreizigers’. Het crowdfundingsproject van (alweer) een echtpaar uit Leiden leverde een groot formaat prentenboek op.

Eerste indruk: Verzorgde uitgave. Erg veel tekst voor kleuters. Ambachtelijk geschreven dierenverhalen die niet echt verrassen. Illustraties van wisselend niveau.

Afbeeldingsresultaat voor ruud de reiger en de koele kikker

***

De Wolpertinger van Ciska Baar, uitgeverij Elikser, 8+ Een meisje dat opgroeit bij haar twee moeders vindt de wereld van volwassenen onbegrijpelijk en zoekt steun bij een imaginaire vriend. Dat is in dit geval het fabeldier Wolpertinger van een schilderij dat bij hen thuis hangt.

Eerste indruk: Afschrikwekkende cover met onleesbare titel en auteursnaam. Psychologisch verhaal in een wat ouwelijke en uitleggerige stijl.

Afbeeldingsresultaat voor de wolpertinger ciska baar

***

Wat moet je doen met een idee? van Koby Yamada en Mae Besom, van uitgeverij Paolo, 4+ Het enige boek van buitenlandse makers in dit overzicht, ze werden er al voor bekroond. Een filosofisch prentenboek over een kind dat geen raad weet met zijn idee, dat in de vorm van een gouden ei met een kroontje met het meereist.

Eerste indruk: Dromerig, mede door de grotendeels zwart-witte potloodtekeningen. Goed uitgewerkt idee (…) maar behoorlijk moralistisch.

brevier-wmjdmeiBO-0217-HR-page-001