close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Hup Joke!

Bij mijn weten werd slechts 1 keer een jeugdboek genomineerd voor een ´grote mensen´ literatuurpijs. In 2001 stond Anne Vegter met Verse Bekken! op de shortlist van de AKO-jury en dat was heibel in de tent. Vervolgens is het niet meer voorgekomen en Vegter heeft zich van schrik op poezie voor volwassenen toegelegd. Niet erg. Voor jeugdliteratuur bestaan aparte prijzen al zijn sommige jeugdboeken zo geschikt voor iedereen dat ze zeker in aanmerking komen.

Dinsdag wordt de AKO-literatuurprijs uitgereikt en hoera, dit keer is een jeugdboekenauteur genomineerd. Joke van Leeuwen maakt een kansje met haar boek Alles Nieuw. Dat is dan wel een roman voor grote mensen maar Van Leeuwen blijft een van de belangrijkste jeugdboekenschrijvers van ons land. Ik heb het niet gelezen maar ik ben voor Joke. Ook omdat de andere boeken me niet enorm aanspreken. Van de 6 heb ik er maar 1 half gelezen (Caesarion van Tommy Wieringa) en de rest kon me op voorhand al niet boeien. Christiaan Weijts niet, een boek over Lelystad niet en Godenslaap van Erwin Mortier al helemaal niet. De lovende recensies ten spijt, die direct al enorme irritatie bij me opriepen. Gelukkig maakt Dries Muus in Vrij Nederland van deze week gehakt van het boek. Al voorspelt hij dat Mortier wel gaat winnen.

Het wordt dinsdag ongetwijfeld weer een wat ongemakkelijke vertoning met de climax in NOVA. En Guy Verhofstadt als juryvoorzitter. De Vlamingen zijn goed vertegenwoordigd in de jury en Joke van Leeuwen woont in Antwerpen. Dus wie weet. JaapLeest duimt  in ieder geval voor Joke. 

NB dinsdag 11-11: Inderdaad Erwin Mortier dus!

Plaatje: