close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Het internet is niet het echte leven

Daan Remmerts de Vries Geest Jeugdboek
Querido
Waardering: 6.0

Na een paar dagen in Schotland zonder wifi krijgt Jochem letterlijk een cold turkey. Hij slaapt slecht, heeft koorts- en driftaanvallen en is nauwelijks nog te hanteren voor zijn ouders. Die zijn schuldig, ze hebben hem ontvoerd naar een plek waar hij niet kan appen, gamen of Pokémon spelen. In Amsterdam bestond zijn wereld en die van zijn vriendengroep uit de mobiele telefoon en hun computer. Die was altijd en overal het middelpunt van hun leven. Zelfs op het schoolplein, als ze naast elkaar stonden, spraken ze niet maar stuurden elkaar een app. Daan Remmerts de Vries schreef met Geest een boek over de uitwassen van de cyberspace en schetst daar een verontrustend beeld van. Het is een verslaving, er is nauwelijks nog menselijk contact. Zonder wifi geen leven.

De titel is gebaseerd op de achternaam van Jochem, die online en door zijn vrienden Ghost wordt genoemd. Een weinig subtiele verwijzing naar het spookachtige bestaan dat hij in Nederland leefde. Jochem is er heilig van overtuigd dat het echte leven zich afspeelt in cyberspace.  ‘Het internet is echt. Daar is de wereld zoals hij moet zijn. Neergeschoten worden doet geen pijn, je kunt opnieuw beginnen’. Het zal niet verbazen dat in Schotland alles anders is. Daar praten de mensen wel met elkaar, luisteren ze echt en hebben ze oog voor elkaars problemen. Jochem krijgt er een nieuwe naam, als een soort wederdoop en begint met vallen en opstaan aan een nieuw leven waarin wifi, telefoon en computer geen rol meer spelen.

De groteske overdrijving die Remmerts de Vries toepast lijkt aanvankelijk een stijlvorm maar dat is het niet. Dit is de boodschap. Er is de zwarte wereld van het web dat ieder menselijk contact in de weg staat en de romantische, ideale wereld van het wifi-loze bestaan. Het ontbreken van grijstinten maakt Geest tot een wereldvreemd en bijna surrealistisch boek. Natuurlijk verliezen jongeren zich deels in de virtuele wereld en kunnen daar grote problemen door ontstaan, waarvan contactarmoede geen onbelangrijke is (lees het op waarheid gebaseerde Lichaam van Licht van Jelmer Soes, over gameverslaving). Remmerts de Vries maakt er een karikatuur van, gespeend van iedere subtiliteit,  en daardoor is Geest niet meer dan een opgeblazen moralistische aanklacht.  Daar kan de verliefdheid op een Schots meisje en het onderliggende verhaal over de rouw van een overleden zus weinig aan verhelpen.

Remmerts de Vries schrijft prachtboeken (Groter dan de lucht, erger dan de zon over een jongen met stemmen in zijn hoofd is een aanrader) maar Geest is een merkwaardige uitglijder.