close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

De zomer van de kauw

Het simpele feit van het bestaan, er zijn: dat valt niet mee. Al bij je geboorte kun je te vondeling worden gelegd. Of je ouders worden vermoord en je wordt opgeleid tot kindsoldaat. Of je ouders kunnen en willen niet voor je zorgen en je belandt in een pleegtehuis.

‘Tsjak tsjak! Tsjak tsjak! Ik ben hier! Ik ben de kauw! Ik ben mijn eigen levensteken! En ik ben zo mooi als maar kan.’ Het beschadigde punkmeisje en pleegkind Crystal imiteert een kauw die regelmatig opduikt in Slangenkuil. De gevluchte kindsoldaat Oliver zegt het op zijn eigen manier: ‘We zijn hier een tijdje en laten onze sporen na, en dan worden ze weggenomen. We zijn er niet meer.’

De kauw leidt hartsvrienden Liam en Max naar de baby die te vondeling is gelegd.  Het is spijtig dat de oorspronkelijke titel Jackdaw Summer (De zomer van de kauw) is vervangen door het wat obligate Slangenkuil dat verwijst naar een heftige scene  die zich letterlijk bij een slangenkuil afspeelt. Ook symbolisch maar die kauw zegt meer, want die kan bijvoorbeeld tam gemaakt worden. Lukt dat bij mensen ook?

Liam heeft heftige gedachten en gevoelens waar hij zich vaak geen raad mee weet. Agressie en bloed, dood en verderf, het zijn beelden maar soms ook de realiteit in het leven van Sam. ‘Soms sta ik er zelf versteld van wat me allemaal door m’n hoofd gaat. Soms word ik doodsbang van mezelf’. Is Liam een monster?

Slangenkuil is een boek als een boze droom dat een sluimerend gevoel van onbehagen opdringt. Wederom geen gemakkelijke kost van David Almond, de winnaar van de Hans Christian Andersen Award 2010. Almond schrijft prachtig, zoals we van hem gewend zijn. En er staat veel in dit boek om over na te denken. Verontrustende gedachten en wijze opmerkingen. Slangenkuil is een roman die deels onder de huid kruipt en je niet meteen loslaat maar net iets teveel vragen open laat om helemaal te bekoren. Diepzinnigheid moet geen doel op zich worden en daar lijkt het soms een beetje op. Jammer van die titel en de spuuglelijke coverillustratie.

Titel Boek:

Slangenkuil

Auteur:

David Almond

Vertaler:

Annelies Jorna

Kaft:
Tags : FamiliejeugdboekLiefde en vriendschap