close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Zwarte vogels in het hoofd van oma

Mark Haayema Oma, mag ik mijn pop terug? Kinderboek
Azul Kids
Waardering: 7.5

Oma, mag ik mijn pop terug is het derde Nederlandse kinderboek binnen een jaar waarin dementie en ouderdom een belangrijke rol speelt. Koos Meinderts schreef Lang zal ze leven over ouderdom, gebreken en een vrijwillig levenseinde, voor jongeren, Kapitein Kees van Anke Kranendonk over de ziekte van Alzheimer is geschikt voor 8+ en dit boek van Mark Haayema over de mentie kan voorgelezen worden aan kleuters. In alledrie deze boeken gaat het om een vrouw die te maken krijgt met dementie, alsof mannen er van gevrijwaard blijven; het zal toeval zijn.

Zoals de titel zegt gaat het in Oma, mag ik mijn pop terug om een grootmoeder, bij wie Fien iedere zondag gaat spelen. Haayema beschrijft het proces van ouder worden, geheugenverlies en de ziekte van Alzheimer in fases. Oma woont in een bejaardenhuis en hoort, ziet en loopt steeds slechter maar Fien kan nog wel spelletjes met haar doen en ze zwemmen samen. Steeds vaker is oma iets kwijt maar ach, dat overkomt Fien zelf ook regelmatig. Maar dan raakt oma zelf zomaar zoek, krijgt ze woede-aanvallen en moet ze naar een verpleeghuis. Er vliegen zwarte vogels in haar hoofd, zegt oma. De pop van Fien is een leitmotiv; Fien is erg op de knuffel gesteld maar oma geleidelijk aan bijna nog meer want, zegt mama, ‘misschien is oma nu weer een beetje kind geworden’. Is Fien aanvankelijk in paniek als de pop een keer kwijt raakt, uiteindelijk mag deze voorgoed bij oma slapen.

Mark Haayema richt zich in zijn kinderoeken vaker op sociale thema’s, zoals stotteren en homoseksualiteit in Joep! Daar was het nog boodschapperig, hier is het subtieler. Het proces van aftakeling en de verwondering en acceptatie zijn invoelend beschreven vanuit het perspectief van de kleindochter. De stijl is lichtvoetig en de zinnen zijn kort en het taalgebruik eenvoudig, met begrijpelijke beelden. Oma’s gezicht lijkt een beetje verfrommeld, ‘net als een rozijntje dat vroeger een druif was’. Stilistisch is het soms fraai zoals ‘ze zijn allemaal moe van het onthouden’ maar soms ook wat onzorgvuldig, bijvoorbeeld waar binnen enkele zinnen het woord ‘altijd’ meerdere keren voorkomt. De illustraties van Marius van Dokkum zijn speels en sluiten uitstekend aan bij de sfeer van het verhaal. Gewoon een mooi voorleesboek maar ook een nuttig verhaal om duiding te geven aan die akelige ziekte van Alzheimer maar ook aan het vanzelfsprekende proces van ouder worden en de gebreken die daarmee gepaard gaan.

 

Titel Boek:

Oma, mag ik mijn pop terug?

Auteur:

Mark Haayema

Illustrator:

Marius van Dokkum

Uitgever:

Azul Kids

Kaft:
Tags : dementiegrootoudersomaVoorleesboekziekenhuis