close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Wat ziet God als hij in de spiegel kijkt

Hans & Monique Hagen Nooit denk ik aan niets Poëzie
Querido
Charlotte Dematons
Waardering: 8.5

Jij bent de liefste (2000) van Hans en Monique Hagen is bijkans een klassieker in de Nederlandse kinderpoëzie. Het boek met de illustraties van Marit Törnqvist, wordt nog altijd goed verkocht en veel cadeau gegeven, dit jaar verschijnt de 30e druk.  Misschien gebeurt dat ook met Nooit denk ik aan niets, de nieuwe bundel met gedichten van het echtpaar. Het is commercieel in ieder geval slim om met de populaire Charlotte Dematons te gaan samenwerken. De maakster van klassiekers én  verkoopsuccessen als Nederland tekent in een sfeer die, net als het werk van Marit Törnqvist dat deed, prima past bij de poëzie van de Hagens. Realistisch en dromerig in mooie kleuren. Maar Dematons gaat verder in deze bundel en tekent bijvoorbeeld minder figuratief in een krassende prent over kwaadheid. De tekening bij het gedicht over de hemel is van een grote schoonheid. Witte lijnen in een blauwe omgeving geven een sfeer weer waar de eigen verbeelding op los gelaten kan worden. Is dit het paleis van God of het paradijs of een omgeving om doorheen te zweven?

Een thema dat in de bundel meerdere malen terugkomt, is het hebben van gedachten, zoals de titel al aangeeft. ‘Ik denk nooit aan niets, want als ik dat probeer, denk ik stiekem toch aan iets’. Je kunt boze gedachten hebben maar je kunt er ook zelf monsters mee verzinnen. ‘Ik zal ze verslaan in mijn dromen vannacht, de rovers en monsters die ik zelf heb bedacht’. De poëzie van Hans en Monique Hagen draait vooral om het ritme van de woorden die een trefzekere dynamiek opleveren. Goed voorbeeld daarvan is een passage uit één van de mooiste gedichten: Boos. ‘Rode knetter dynamiet / takkenbijter kakkepiet / stekkert kukert slakkenkop / de boze bui knalt uit mijn pop’. De boosheid wordt verdreven door zoete woorden (spekkie, lolly slagroomsoes) en het gedicht eindigt met de prachtzin: ‘Ik verzin mezelf weer blij’.

Opnieuw een fijne bundel om te koesteren; lichtvoetig en toegankelijk. Toch schuwen de Hagens grote thema’s niet. De dood komt voorbij maar ook God en de hemel. Die onderwerpen worden in vragende en veronderstellende vorm behandeld. ‘Is  er een hemel, en als er een is, waar zou die dan zijn’ en over God: ‘Als hij in de spiegel kijkt, wat ziet hij dan, een kind een vrouw een man’. Het is wat risicoloos maar dat heeft als voordeel dat het veel openheid en ruimte geeft en iedereen ermee uit de voeten kan. De enige kanttekening bij deze bundel is, dat het soms wat meer van hetzelfde is, vooral als het over houden van gaat, maar een kniesoor die daar bij zoveel mooie verzen en prenten over zeurt.

Tags : Dieren en natuurillustratiesLiefde en vriendschapPoëzie