close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Nationale Voorleesdagen: zeven nieuwe voorleesboeken

Voorleesboeken zijn er in alle soorten en maten. Zelfs boeken zonder tekst kun je goed voorlezen. JaapLeest selecteerde zeven pas verschenen voorleesboeken.

***

Moemf heeft een vriend, tekst Annette Herzog, vertaling Linda Bertens, illustraties Ingrid en Dieter Schubert, uitgeverij Lemniscaat, 5+

Iedere avond een ander voorleesverhaal over dezelfde personages. Met Moemf heeft een vriend ben je een week zoet. Zeven behapbare voorleesverhalen over de vriendschap tussen het ondefinieerbare wezen Moemf en de sneeuwuil. In een prettig ritme en met genoeg dialogen om het voorlezen interessant te maken. Eeenvoudige vertellingen van de Duits-Deense Herzorg met veel aandacht voor weersomstandigheden en seizoenen. En uitmutende illustraties van de Schuberts die het boek tot een feestje maken.

Afbeeldingsresultaat voor moemf heeft een vriend\

***

Die eland is van mij, tekst en illustraties Oliver Jeffers, vertaling Berd Ruttenberg, uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, 3+

Bij Oliver Jeffers (van o.a. De krijtjes staken) weet je op voorhand dat je een origineel verhaal krijgt voorgeschoteld. In dit geval een verhaal over een jongetje dat iets vindt en ervan uit gaat dat het van hem is. Tot iemand anders het opeist. Een aansprekend gegeven voor kleuters, behalve dat het hier dan om een eland gaat. Wilfred kan maar geen afscheid nemen van het dier dat hij al een naam heeft gegeven. Bijzonder getekend en met een aardige plottwist.

***

Ik ben je mama niet, tekst en illustraties Marianne Dubuc, vertaling Jacques Dohmen, uitgeverij Querido, 4+

Dubuc leverde al meerdere prachtige voorleesboeken af en deze kan in die rij. Een eekhoorn wordt tegen wil en dank een soort van pleegmoeder van een hummeltje dat binnen de kortste keren het huis uit groeit. Als eekhoorn er genoeg van heeft, gebeurt er iets dat de boel op zijn kop zet. Een fraai getekend verhaal, met zo’n merkwaardig wezen dat door kinderen in hun hart wordt gesloten. Genoeg tekst om voor te lezen, en morgen waarschijnlijk nog een keer.

Afbeeldingsresultaat voor ik ben je mama niet

***

Panda op het potje, tekst en illustraties Studio Circus, uitgeverij Leopold, 1+

In de panda-serie van Studio Circus. Met teksten van maximaal 1 regel maar ook de allerkleinsten hebben recht op voorlezen. Dit boekje kan een rol spelen in de zindelijkheidstraining maar is ook gewoon een grappig verhaaltje met als motto: dit potje past ons niet allemaal.

Afbeeldingsresultaat voor panda op het potje

***

Sofie en de olifanten, tekst Edward van de Vendel, tekeningen: Floor de Goede, fotostrips: Ype en Willem, uitgeverij Querido, 6+

Het zesde en (voorlopig?) laatste deel uit de Sofie-reeks. Na o.a. de pinguïn, het paard, de ijsbeer en dolfijn staat nu de olifant centraal. Er logeert een olifantenverzorger bij de grootouders van Sofie die prachtig kan vertellen over de dieren. Zijn bijzondere, waargebeurde verhalen vormen de rode draad. Ondertussen gaat het ook over opgroeien, familieverhoudingen en vriendschap en zorgen de variatie aan illustraties ervoor dat deze serie niet ging vervelen. Maar aan alles komt een eind.

Afbeeldingsresultaat voor sofie en de olifanten

***

Kat en vis. Tekst Alain Clark, illustraties Loes Riphagen. Uitgeverij Moon, 5+

Niet meteen vol afkeer wegrennen als een BN-er een kinderboek schrijft ook al bekruipt in dit geval opnieuw het gevoel dat van ieder ander dit manuscript minder snel in productie was genomen. Het zijn de verhaaltjes die hij bedacht voor zijn zoontje en dat is zelden garantie voor goedlopende verhalen. Twee tegenovergestelde types (een kat en een vis) voeren korte gesprekjes die vaak uitmonden in een clou die iets met een misverstan of een woordgrap te maken heeft. Loes Riphagen maakte de illustraties en had daarvoor dus steeds maar twee figuren tot haar beschikking waardoor het wat eentonig oogt. Er is een theaterproductie in voorbereiding.

Afbeeldingsresultaat voor kat en vis alain clark

***

Zaterdag. Illustraties Saskia Halfmouw. Uitgeverij Leopold, 3+

Ook tekstloze prentenboeken lenen zich er voor om voorgelezen te worden. Misschien wel bij uitstek omdat ze een beroep doen op de verbeeldingen van de voorlezer én degene die voorgelezen wordt. Lekker samen een verhaal verzinnen. Saskia Halfmouw is bekend van haar tekeningen voor  Foeksia de miniheks van Paul van Loon. Dit is haar eerste eigen boek met een palet aan prenten die zich afspelen op verschillende plekken tijdens die vrije dag in de week. Op het voetbalveld, de markt en in het zwembad, de bibliotheek en in de supermarkt. Volle prenten met veel personages, maar niet zo barstensvol als in dit genre gewoon is. De meeste kinderen keren terug en dat maakt het tot een zoekboek. Het verstoppen van een sprookjesfiguur op iedere prent is een beetje…eh, merkwaardig.