close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Stiekem avontuur op het dak van een flat

‘Jij bent nieuw’, zegt Moussa. ‘Helemaal niet, ik ben Rosie’. De reactie van Moussa daarop is net zo simpel als veelzeggend. ‘Oke’, zegt hij. De twee kinderen ontmoeten elkaar in het flatgebouw waar Rosie met haar moeder komt wonen en ze hebben niet veel woorden nodig om aan elkaar te wennen. Er ontstaat een logische vriendschap. De ontwapenende Moussa laat Rosie de flat zien en al snel belanden ze op het dak dat eigenlijk verboden terrein is, althans volgens boze buurman Tak die ze er onbedoeld opsluit. Het is er mooi want je kunt over de hele stad uitkijken en zelfs het station zien. Moussa wil treinchauffeur worden, waarbij Rosie hem meteen verbetert, ‘dat heet machinist’. Dat maakt Moussa niet uit zolang hij maar aan het stuur mag zitten. Rosie denkt dat er niet zoveel valt te sturen op een spoorlijn maar dat spreekt ze maar niet hardop uit.

Michael De Cock is een meester in de dialoog; grappig, eenvoudig en veelzeggend. Zoals dit pareltje uit het begin van het boek. Moussa: ‘Mijn kamer is precies boven de jouwe. Als ik een gat boor in de vloer van mijn kamer, dan kom ik in jouw kamer uit’. Rosie: ‘Je kan ook gewoon aanbellen’.Moussa knikt en kijkt verlegen naar zijn tenen. ‘Aanbellen kan ook’, mompelt hij.

De samenwerking met Judith Vanistendael levert een bijzonder resultaat op. Zij tekent delen van het verhaal die zichzelf vertellen zodat tekst overbodig wordt. Een bijna graphic-novel achtige manier van werken. Haar stijl komt in de buurt van de strip waardoor er veel vaart wordt meegegeven. De hoofdpersonen hebben wel ietwat weinig relief en karakter in de tekeningen.

Michael De Cock schreef eerder onder andere het ontroerende Hoe oma alsmaar kleiner werd (recensie hier) waarin hij ook al zo secuur en doeltreffend met taal omging. Rosie en Moussa is minder indringend maar net zo goed beelden omdat er veel te raden overblijft. Waar is de vader van Rosie en wat is precies de achtergrond van Moussa? De Cock geeft niet alles prijs maar schetst een logisch kader. Rosie en Moussa verscheen eerder als serie in een Belgische krant. Het doet een beetje denken aan Polleke van Guus Kuijer die met Mimoen ook een vriendje van andere afkomst had. In beide boeken zit de kracht in het niet nadrukkelijk benoemen van de achtergrond en de verschillen, die wel terloops aan de orde komen.

 

Titel Boek:

Rosie en Moussa

Auteur:

Michael De Cock

Illustrator:

Judith Vainstendael

Kaft:
Tags : Liefde en vriendschapmulticultistadvaderVoorleesboek