close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Penselen, griffels, paletten en vlag en wimpels 2016

Zoals ieder jaar weer een grote lijst met prijswinnaars, na afloop van de MidzomerKinderBoekenBorrel. Heel veel blije mensen die een griffel, penseel, palet of vlag en wimpel hebben gewonnen. Check hieronder de volledige lijst met de verwijzingen naar alle besprekingen op JaapLeest.

Zilveren Penselen Zilveren Paletten

De Zilveren Penselen voor de beste kinderboekenilustraties gaan dit jaar naar Hondje van Yvon Jagtenberg en Lettersoep van Harriët van Reek. Zilveren Palet, de bekroning voor de beste buitenlandse illustratoren, gaan naar Oyvind Torseter voor Het Gat en Ingrid Godon voor Mijn opa is een boom.

De Zilveren Griffels zijn verdeeld over 5 categorieën:

Tot 6 jaar: Tjibbe Veldkamp voor Kom uit die kraan! en Imme Dros voor Tijs en de Eenhoorn.  

Vanaf 6 jaar: Joke van Leeuwen voor Mooi boek en Toon Tellegen voor De tuin van de walvis.

Vanaf 9 jaar: Anna Woltz voor Gips en Daan Remmerts de Vries voor Groter dan de lucht, erger dan de zon

Informatief: Joukje Akveld voor Een aap op de wc en Edward van de Vendel voor Stem op de okapi

Poëzie: Monique en Hans Hagen voor  Nooit denk ik aan niets  en Ted van Lieshout voor Rond vierkant vierkant rond.

Vlag en Wimpels illustratoren

Martijn van der Linden voor Stem op de Okapi (waarvoor hij samen met Edward van den Vendel ook de Woutertje Pieterse Prijs won)

Merlijne Marell voor Schobbejacques en de 7 geiten 

De avonturen van Odysseus, een boek van Daan Remmerts de Vries, waarvoor achttien Nederlandse illustratoren de prenten maakten (Charlotte Dematons, Annette Fienieg, Piet Grobler, Annemarie van Haeringen, Alice Hoogstad, Philip Hopman, Mies van Hout, Jan Jutte, Martijn van der Linden, Georgien Overwater, Daan Remmerts de Vries, Ingrid en Dieter Schubert, Noëlle Smit, Harmen van Straaten, Thé Tjong-Khing). 

Vlag en Wimpels schrijvers

Tot 6 jaar: Marc Barnett voor Bas en Daan graven een gat en B. J. Novak voor Het boek zonder tekeningen en Guido van Genechten voor Wat zou jij doen?

Vanaf 6 jaar: Pieter Koolwijk voor Bens boot en Selma Noort voor De zee kwam door de brievenbus en Marieke Smithuis voor Lotte & Roos. Samen ben je niet alleen

Vanaf 9 jaar: Jennifer L. Holm voor De veertiende goudvis. Simon van der Geest voor Spijkerzwijgen en Derk Visser voor Suikerspin

Informatief: Jenni Demond voor De blauwe vinvis, Jessi Hartland voor Steve Jobs. Waanzinnig goed en Marc ter Horst Van oerknal tot robot. Alles heeft een begin

Poëzie: Bette Westera voor In een slootje ben ik een bootje

Uitreikingen:

Op woensdag 21 september 2016, worden het Gouden Penseel en Gulden Palet uitgereikt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Op het Kinderboekenbal, dinsdagavond 4 oktober, wordt bekendgemaakt welke van de Zilveren Griffels bekroond wordt met Goud.

 

Plaatje: