close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Ook de Gouden Griffel is voor Bette Westera

Na de Woutertje Pieterse Prijs wint Bette Westera ook de Gouden Griffel 2015 voor Doodgewoon. Het is het eerste en enige boek dat op JaapLeest met het cijfer 10,0 werd bekroond. Uit het juryrapport: 'Bette Westera heeft met Doodgewoon een schitterende, ongekend rijke bundel doodslyriek geschreven,waar verdriet, verwondering, opstandigheid, berusting en woede onder woorden worden gebracht'.

Doodgewoon kreeg over het algemeen lovende kritieken. Het is een bijzonder fraai vormgegeven bundel vol verzen waarin over alle facetten van de dood wordt geschreven. Van het overlijden van een huisdier of oma tot dat van een klasgenoot en over de erfenis, het graf en de begrafenis. Nogmaals uit het juryrapport: 'Troostrijk is de bundel ook, niet omdat Westera de dood sussend toedekt met een roze dekentje, maar juist omdat ze de dood in al zijn afschrikkende facetten vormgeeft, woorden vindt voor het gewoonlijk onbeschrijfelijke verdriet en het grote mysterie dat de dood is.' De illustraties in Doodgewoon zijn gemaakt door Sylvia Weve.

Westera wint voor het eerst een Gouden Griffel en het is voor het eerst in 20 jaar dat een poëziebundel de prijs wint. Ted van Lieshout was de laatste in 1995 met zijn bundel Begin een torentje van niks.Het is volgens mijn informatie de vijfde keer dat een boek zowel de Woutertje Pieterse Prijs als een Gouden Griffel wint. In 1994 Bijna iedereen kon omvallen van Toon Tellegen, in 1998 Zwart als inkt van Wim Hofman, in 2002 Winterijs van Peter van Gestel en in 2009 Het geheim van de keel van de nachtegaal van Peter Verhelst.

Westera kreeg de prijs vanavond in Rotterdam tijdens het Kinderboekenbal waarmee traditiegetrouw de Kinderboekenweek werd afgetrapt. Morgen begint de Kinderboekenweek officieel, en duurt tot 18 oktober, het thema is Raar maar waar. Overal in het land worden feesten en activiteiten georganiseerd, zie hier voor een overzicht

 

Plaatje: