close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Het e-book voor kinderen

Als het om nieuwe technologische ontwikkelingen gaat, ben ik altijd wat secundair. Laat de i-pad, de i-phone en het e-book zich eerst maar eens bewijzen, de kinderziektes eruit en wie weet, ga ik overstag. Met dat e-book weet ik het al helemaal niet. Ik lees al niet zo graag lange teksten op de computer en wil iets met ezelsoren in mijn handen hebben. Het zal met kinderboeken ook wel niet zo’n vaart lopen want hoe doe je dat met illustraties? Dat dacht ik.

Een naieve gedachte want buiten de Aziaten gerekend. Het Taiwanese bedrijf AIPTEK komt met de Story Book inColor, een e-book voor kinderen. Het is een vriendelijk ogend apparaatje waarop kinderen geillustreerde verhalen kunnen  bekijken, lezen en volgens mij ook afluisteren. Het heeft nog het meest weg van een digitale fotolijst en hij kan ook als zodanig worden gebruikt, als kinderen het lezen moe zijn. Het apparaat geeft na twintig minuten aan dat kinderen hun ogen misschien even rust moeten geven.

Zo te zien gaat het nog voornamelijk om Aziatische jeugdboeken maar wie weet haakt de Europese markt spoedig aan. Dan moeten kinderboekenliefhebbers toch voor de bijl al blijf ik sceptisch, vanwege de ezelsoren.

Plaatje: