close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

✦Nieuwe prentenboeken – Vechtende eekhoorns, een varken dat voetbalt en de beste hond ooit

Uit het enorme aanbod van nieuw verschenen boeken selecteert JaapLeest de aanraders. Dit keer zeven prentenboeken.

***

Roza, rozeur, ingenieur – Andrea Beaty, illustraties David Roberts, vertaling: Edward van de Vendel, uitgeverij Nieuwezijds, 4+ (8.0)

Het boek is geïnspireerd door Roza de Klinknagel (Rosie the Riveter), een verzonnen meisje dat tijdens en na de Tweede Wereldoorlog  in de VS symbool stond voor al die vrouwen die een belangrijke bijdrage leverden. Ze zorgden voor voedsel voor de troepen en bouwden mee aan schepen, vliegtuigen, tanks en jeeps. Roza, rozeur, ingenieur is te lezen als een eerbetoon aan die generatie. Het is het verhaal van Roza Rozeur, ‘die stilletjes dacht: ik word ingenieur’. Ze maakt van afval de mooiste machines: een worst-op-brood-automaat voor de tantes en een zweefbroek voor haar ooms. Roza is een doorzetter en leert met tegenslag om te gaan. Als haar helikaaskopter neerstort, zit ze even bij de pakken neer. ‘En Roza dacht droevig: nu weet ik het dus. Het is afgelopen. Voor mij geen geklus’. Maar ze leert van haar tante dat mislukkingen bij het leven horen en dat het pas fout gaat als je het hebt opgegeven. Een inspirerend  girlpower prentenboek van een gelauwerd duo in een knappe vertaling van Edward van de Vendel.

Afbeeldingsresultaat voor roza rozeur

***

Het huis van Sinterklaas, Naomi Tieman, illustraties: Marieke Nelissen, uitgeverij Gottmer, 4+ (7.5)

Een kwestie die over het hoofd werd gezien: wie past er op de kinderen van de Pieten, als deze aan het eind van het jaar met de stoomboot naar Nederland gaan? ‘Wij mogen niet meer op reis, de kleintjes blijven thuis. Dat vinden wij niet erg, hoor. Wij passen op het huis!’ De kleine Pietjes voeren een uitgebreide ‘als-de kat-van-huis-is’-act op in één van de eerste nieuwe Sinterklaasboeken van 2017. Ze maken er een gezellige puinhoop van in het huis van Sinterklaas, en dat gegeven wordt behoorlijk uitgesponnen. Rijmende versjes en kleurrijke tekeningen van Marieke Nelissen, als hoogtepunt de prent waarbij de kroost in slaap is gevallen op het bed van Sinterklaas. ‘Om twaalf uur, niet eerder, staken wij ons wild geraas. En kruipen met z’n allen in het bed van Sinterklaas’. De kleur van de Pietjes is geen issue, ze lijken op kinderen van de gemiddelde lagere school.

 

Afbeeldingsresultaat voor het huis van sinterklaas tieman

***

Twee vechtende eekhoorntjes, Rachel Bright, illustraties: Jim Field, vertaling: Bette Westera. Uitgeverij Gottmer, 2+ (8.0)

Mooie tekeningen en hele fijne teksten (in vertaling van Bette Westera) in dit toegankelijke prentenboek over de eekhoornneefjes Reinier en Eduard die strijden om de laatste denappel. Een  grappig en klassiek achtervolgingsavontuur met een paar fraaie twisten. Ze komen bijna om het leven in een waterval en kunnen vervolgens hartelijk lachen om hun dwaze ruzie. ‘Dat doen we dus anders de volgende keer: we helpen elkaar en vechten niet meer’. Lekker dwaas en niks aan de hand, met hoogstens de boodschap dat jaloezie en ruzie tot niks leidt. Van dit soort feelgood prentenboeken kunnen er niet genoeg zijn.

Afbeeldingsresultaat voor twee vechtende eekhoorntjes

***

Tijger, Barbara de Wolf, uitgeverij De Vier Windstreken, 4+ (7.0)

Barbara de Wolf heeft een eigen collage-achtige stijl die uitstekend tot zijn recht kwam in Ik ben de baas,over een doperwt die de strijd aangaat met een wortel. Tijger is een boek over een hond (…) van wie de lezer lang moet raden welke van de dieren het is. Hij is de snelste, de sterkste en blaft het hardst. Tijger blinkt overal in uit maar pas op de laatste bladzijde is duidelijk wie van alle honden in het boek deze superhond is. De Wolf heeft een fijne manier van illustreren, lekker rommelig en flodderig. Het is jammer dat er weinig met de achtergrond is gedaan, de witte bladzijden zonder decor doen sfeerloos aan. De uitvouwpagina’s zijn wel een sterke zet. Een simpel verhaal over de onvoorwaardelijke liefde voor een huisdier en dat merkwaardige fenomeen dat die van jou het aller-allerleukste is.

Afbeeldingsresultaat voor tijger barbara de wolf

***

De vos en de ster, Coralie Bickford-Smith, vertaling: Jan Rot, uitgeverij Christofoor, 6+ (7.5)

De vos en de ster is vooral een boek voor de liefhebbers van vormgeving en illustratie en is bij vlagen betoverend. Met weinig kleurgebruik, maar als er dan toch kleur is, knalt het de pagina’s af. Bladzijden als behangetjes en zoekplaatjes, met bomen en sterren en dieren. De tekst is er soms lelijk opgeplakt en voelt dan als een dissonant. Het verhaal is dromerig maar ook een beetje quasi-filosofisch, over Vos die zijn pad verlicht ziet door Ster. Dan wordt het plotseling donker en is Vos zijn kompas kwijt. Na een winterslaap is de hemel ineens vol sterren, daar moet die van hem ook ergens tussen stralen.  Mooi van taal, dat wel, en fraai vertaald door Jan Rot:  ‘Onder de helle hemel vol sterren vond Vos zijn weg door het woud’.  Het zijn de illustraties die dit boek bijzonder maken. De oranje Vos met zijn gele streepjesvacht tussen de herfstbladeren, een waar kunstwerkje.

Afbeeldingsresultaat voor de vos en de ster

***

Vasco en het groene monster, Edward van de Vendel, illustraties Alain Verster, uitgeverij De Eenhoorn, 4+ (8.5)

Het tweede deel over Vasco het voetbalvarkentje, waarvan de eersteling enkele jaren geleden verscheen. Daarover schreef JaapLeest destijds: ‘Een aardig verhaal over vriendschap tussen een jongen en een dier dat boven het gemiddelde prentenboek uitstijgt door de illustraties van Alain Verster.’ Die kwalificatie is opnieuw van toepassing al is het verrassingseffect iets minder en moet dit boek het vooral van het verhaal hebben. ‘Het groene monster’ is de aanduiding voor het verjaardagscadeau dat Matteo samen met zijn vader gaat halen. Voetbalvarkentje Vasco is bezorgd én jaloers. Hij is bang om overbodig te raken en was hij zelf al niet hét cadeau voor Matteo met wie hij zo fijn kan voetballen? Hij heeft zich natuurlijk voor niks zorgen gemaakt, door het cadeau kunnen ze nog beter voetballen. In mooie taal beschrijft Van de Vendel de gemoedstoestand van Vasco en voert hij de spanning op. Met opnieuw schitterende retro-illustraties in de stijl van oude voetbalplaatjes, die veelvuldig de pagina’s sieren. Misschien nog wel beter dan het eerste deel, en dat kreeg een 8.0 op JaapLeest!

Afbeeldingsresultaat voor vasco en het groene monster

***

Het jongetje en de wereld, Sylvia Neeman, illustraties: Ingrid Godon, uitgeverij Querido, 4+ (7.5)

Een sober prentenboek met een filosofische inslag. Een jongetje komt op een dag uit zijn kleine maar veilige cocon en ontdekt de wereld. Hij komt in aanraking met vogels en met een hond, hij ziet wat sneeuw is en krijgt honger. Hij weet even niet zo goed of dit is wat hij wil en verlangt terug naar zijn cocon. Dan ziet hij een huis waar hem een warm welkom wacht. Eenvoudige zinnetjes maken duidelijk waarom hij zich daar thuis voelt. ‘Soms dacht hij nog wel eens dat het in zijn kleine, ronde wereld beter was. dat het vroeger beter was, maar dan begon de vogel te zingen en zei het jongetje: ‘Oké, ik heb het begrepen’. Een tekst die zich moeilijk laat vangen, ook na meerdere keren lezen, maar wel intrigeert. Gaat dit over een geboorte en is de cocon een baarmoeder? Over de ontwikkeling van een baby naar peuter en kleuter en de kennismaking met de weerbarstige werkelijkheid? Het is op een eenvoudiger niveau een verhaal over een jongetje dat zijn weg zoekt en dingen meemaakt. Godon schets met simpele lijnen figuren die net even niet in proportie zijn. Mooi en kunstig maar je moet ervan houden. Het jongetje en de wereld is een doordenker en geschikt voor wie niet direct op zoek is naar een heel gemakkelijk prentenboek.

Afbeeldingsresultaat voor het jongetje en de wereld