close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

✦ Nieuw verschenen – maart 2017

Afbeeldingsresultaat voor het allermooiste boek over dinosauriers

Blijer kun je veel jongetjes (excuus voor deze politiek incorrecte maar toch niet geheel onjuiste genderopmerking) niet maken. Een dinoboek met enorme prenten en beknopte maar nuttige informatie. Bij iedere soort staat lengte en gewicht, waar ie gevonden is, wat hij at en waar hij leefde en wat zijn naam betekent. Nooit echt over nagedacht, had zelf ook kunnen bedenken dat Triceratops staat voor ‘gezicht met drie hoorns’ en de Velociraptor voor ‘kleine dief’. Maar van heel veel dinosaurussen had ik nog nooit gehoord, terwijl ik regelmatig door het grote Dinobos van Dierenpark Amersfoort loop. De Gastonia, Pterodactylus en de Dreadnoughtus (‘wees voor niets bang’); ze staan er allemaal in.

Het allermooiste boek over dinosauriërs – Tom Jackson (illustraties Rudolf Farkas) – uitgeverij Gottmer – 6+

***

Afbeeldingsresultaat voor o p vakantie met de familie muis

Ik ben fan van Marianne Dubuc en was dan ook enthousiast over het eerste prentenboek over postbode Muis.  De postbode neemt zijn familie mee op vakantie en natuurlijk hebben ze veel pakjes bij zich die ze moeten afleveren. Via een cruiseschip naar een vulkanisch eiland, de oase, het oerwoud en de Zuidpool gaan ze weer naar huis waar het postkantoor vol pakjes ligt. Het levert weer veel knappe zoekplaatjes op. Vaak voegt een nieuw deel niet zo heel veel toe en dat is hier ook het geval maar misschien is dat ook wel helemaal niet nodig.

Op vakantie met de familie Muis – Marianne Dubuc – uitgeverij Querido – 4+

***

Afbeeldingsresultaat voor waarom je eigen scheten soms niet zo erg stinken

Een heel uitgebreid en fijn vormgegeven en geïllustreerd (let niet op de lelijke omslag) boek over wat er allemaal met je lijf en jezelf gebeurt in relatie tot voedsel. Over vetten, eiwitten en vocht en over smaak en vasten en eten met stokjes. Waarom sommige mensen liever cavia eten dan koe en waarom je gaat boeren van cola. Vlot geschreven en erg goed gedocumenteerd, en met een handig register. Dat van die eigen scheten komt trouwens omdat je er op bent voorbereid.

Waarom je eigen scheten niet zo erg stinken (en andere weetjes over eten en je lijf) – Esther Walraven en Elly Hees – uitgeverij Van Goor – 8+

***

Afbeeldingsresultaat voor tegenstellingen gervais

Het NRC schreef terecht een lovende recensie over dit ogenschijnlijk simpele maar razendslimme bladerboekje waarin de kleinsten wordt geleerd wat het tegenovergestelde van iets is. Dat alles aan de hand van een olifant die levend en dood kan zijn, gekreukeld en gestreken en vers en bedorven. Inderdaad is de middelste prent slim/dom het hoogtepunt omdat de olifant daarin precies hetzelfde is. Het Franse boekje stamt uit 1999, verscheen eerder bij uitgeverij Luister en is nu opnieuw in de Nederlandse vertaling verkrijgbaar bij Gottmer.

Tegenstellingen – Pittau & Gervais – Uitgeverij Gottmer (1+)

***

Afbeeldingsresultaat voor podkin eenoor

Het eerste deel van een trilogie waarin een bard verhalen en legendes vertelt over aan een groep kleine konijnen. Over magische gebeurtenissen en heroïsche gevechten waarin Podkin (die bij een ontsnapping zijn oor heeft verloren) de heldenrol speelt. Door de vorm is het boek goed in delen (voor) te lezen. Voor de liefhebbers van spannende fantasie. Het is niet onaardig geschreven, al leunt het sterk op de wetten van het genre en het kon mij niet enorm bekoren. Van die twee volgende delen krijg ik al een beetje buikpijn.

Podkin Eenoor – Kieran Larwood – Uitgeverij Gottmer – (8+)

***

Afbeeldingsresultaat voor heen en weer naar de stad schamp

Hij is genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs met zijn Beeldwoordenboek en dat moet voor hem zelf ook een verrassing zijn geweest. Schamp maakt al jaren op dezelfde manier prentenboeken waarin hij kleuters heel veel laat zien. Dit is een prentenboek in de Otto-serie waarin het verkeer in alle soorten en maten wordt getoond. Je moet het boek omkeren om de reis terug te maken en het is de bedoeling dat je Otto en zijn vader op iedere pagina zoekt, en dat is soms best nog een klus.

Tom Schamp – Heen en weer naar de stad (Otto rijdt) – Uitgeverij Lannoo (1+)

***