close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Boekenwijsheid versus levenswijsheid

Gijs van der Hammen Kleine wijze wolf Prentenboek
Hoogland & van Klaveren
Hanneke Siemensma
Waardering: 7.0

Ook in het dierenrijk zijn er studiebollen en hoogleraren en dieren die met wat minder iq zijn bedeeld. Kleine wijze wolf leest dikke boeken en ontdekt nieuwe sterren; de andere dieren staan in de rij met hun vragen. Daar heeft de kleine wijsneus geen tijd voor maar als de zieke koning om advies vraagt, gaat hij overstag en onderneemt de verre reis naar het kasteel. Fietsend en lopend probeert hij door weer en wind op tijd bij de koning te zijn, maar dat is geen sinecure.

Hij wordt tot zijn verbazing geholpen door de dieren in het bos,en in de stad wordt hem opnieuw de weg gewezen. De koning heeft weinig geduld en eist dat de kleine wolf hem direct beter maakt. Dat lukt.  ‘Kleine wijze wolf maakt een medicijn van een kruid dat alleen hij kent. Omdat het in een boek staat dat alleen hij gelezen heeft’.

Gijs van der Hammen en Hanneke Siemensma maakten van hun eerste gezamenlijke prentenboekenproject een verhaal met een lichte moraal. De slimme wolf weigert uiteindelijk om hofdokter te worden omdat hij terug wil naar zijn vrienden in het bos, van wie hij naar eigen zeggen nog veel kan leren. Hij besluit voortaan meer energie en tijd te steken in het beantwoorden van hun vragen.

Het is naar eigen inzicht te bepalen wat de makers willen zeggen. Open staan voor anderen verrijkt het leven éen wie alles alleen wil doen, doet zichzelf te kort. Zoiets? Het verschil tussen sociale en emotionele intelligentie speelt een hoofdrol, net als het verschil tussen boeken- en levenswijsheid. De niet onsympathieke slimmerik ontdekt dat anderen ook veel te bieden hebben. De wolf is wat al te poezelig neergezet; hij leert wel erg snel.

Kleine wijze wolf is een klassiek verteld en uitgevoerd verhaal met dito illustraties. Lief maar ook een beetje braaf en daardoor slepend.  De natuurprenten (die aan het werk van Lane Smith doen denken) zijn veelal donker en stemmig van kleur en het is knap om er toch veel zeggingskracht en reliëf in mee te geven. Mede door de grappige details in de vorm van dieren die toekijken.

Er zit wel iets in dit debuut maar het komt er niet helemaal uit. Tijdens de tocht gebeurt er weinig en de spanningsboog in het middelste gedeelte is akelig dun.  Weer een tekening waarop de wolf zijn reis voortzet.  Een goed verhaal heeft meer nodig dan een begin en een eind.

 

Tags : Dieren en natuurkasteelkoningPrentenboekVoorleesboekWeten en lerenwetenschapwolf