close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Onverstoorbaar broertje verslaat de trol

Øyvind Torseter Kleine Broer en de saxofoon, de olifant, de wolf en de muilezel Prentenboek
De Harmonie
Laila de Groot en Janna Kolff
Waardering: 8.0

Øyvind Torseter maakte indruk met de illustraties voor de Bruno-reeks maar vooral met Het Gat, waarvoor hij o.a. het Gulden Palet 2016 won. Dat prentenboek is verbluffend origineel en letterlijk en figuurlijk gecentreerd door een gat, dat dwars door het boek leidend is voor alle illustraties.Het is meer dan een spitsvondige truc en levert een geweldig verhaal op.

Opvolger Kleine Broer (officiële titel: Kleine broer en de saxofoon, de olifant, de wolf en het paard) is opnieuw fraai vormgegeven en wordt ingeleid als een sprookje. ‘Er was eens een koning die zeven zonen had van wie hij zoveel hield dat hij ze nooit allemaal tegelijk kon missen’. De tekstpagina is de opmaat naar de reis van de jongste (Kleine Broer) die de strijd aangaat met een trol die zijn broers in steen heeft veranderd. Op een rammelend paard gaat de jongen (een ongedefinieerd figuur die erg lijkt op de hoofdpersoon in Het Gat) op pad en komt daar de andere elementen uit de titel tegen die allemaal een andere rol spelen in het verhaal. Hij moet de grot in om de trol te verslaan wat uitmondt in een spannend maar tikje hysterisch avontuur. De trol is een enorm zompig wezen dat in schreeuwerige kapitalen zijn ongenoegen uit. De onverstoorbaarheid van Kleine Broer is aandoenlijk, hij bevrijdt een vastgezette prins en de jongeling is de onverschrokken held van dit avontuur. ‘Laat de prinses gaan of ik vermorzel je hart’.

Torseter tekende een klassieke sprookjesstrip (inclusief ‘ze leefden nog lang en gelukkig’) die door de vervreemding en overdrijving iets van een parodie heeft maar dat wordt net te weinig aangezet om te overtuigen. Een personage laten schreeuwen op papier is anders dan in een animatiefilm. Daar helpen geen leestekens, kapitalen en zwart-wit aan. Het verhaal raakt daardoor minder; de tekeningen en teksten, de droogkomische humor en vooral het kleurgebruik doen dat wel. Er is van alles te zien en te beleven,  bij herlezing  vallen er weer andere dingen op.

Klein Broer is minder geschikt voor kleuters maar spannend voor kinderen vanaf een jaar of 7. Torseter is een originele stem in prentenboekenland maar heeft de lat met Het Gat wel heel hoog gelegd.