close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Tips voor de kinderboekenweek

"Tijdens de kinderboekenweek kopen we altijd een boek voor de kinderen", hoor ik vaak. Dat doet mijn jeugdboekenhart goed. Al is het niet verboden om dat in de rest van het jaar ook te doen. Maar de Kinderboekenweek is er voor, dus aarzel niet: je krijgt er een aardig boekje Per Ongelukt! van Simon van der Geest bij en je zou gek zijn om het schitterende prentenboek Speeltuin van Mies van Hout (voor slechts € 5) te laten liggen. Natuurlijk liggen de populaire boeken vooraan in grote stapels maar voor wie iets verder durft te kijken is er zoveel meer moois. Speciaal voor de kinderboekenweek een kleine en willekeurige selectie met boeken die ik aanbeveel. Voor een iets andere focus en een wat hogere lat. 

Voor tips, vragen en suggeties is JaapLeest te bereiken via het contactformulier of rechtstreeks via friso001@planet.nl

Kijken met kleintjes

Het is een misverstand dat er voor peuters geen kwalitatief goede boeken worden gemaakt. Kunst met taart van de onvolprezen Thé Tjong-Kingh is zo'n boek met een heerlijk zoekverhaal waarin de kleinsten waarschijnlijk onbewust al iets van de schilderkunst meekrijgen. Zonder tekst maar oh zo veel om naar te kijken, dat geldt ook voor Het Monsterboek van Alice Hoogstad. Ze won er het Gouden Penseel mee en is een kijkboek zonder tekst dat de favoriet wordt van je peuter: "nog een keer, nog een keer".  Memory Konijn is gebaseerd op het spelletje en is een eenvoudig maar erg slim boek. Deze boeken gaan wel even mee en zijn ook geschikt voor de wat oudere broertjes en zusjes.

Lekker voorlezen

Sprookjes zijn erg geschikt om voor te lezen omdat ze meestal een beperkte omvang hebben en een kop en staart. Ze zijn er van alle tijden en er is dan ook veel keuze. De sprookjes van H. C Andersen zijn door Jan Jutte opnieuw geïllustreerd en ik ben er erg weg van. Het boek is met verschillende omslagen te krijgen. Paul Biegel schreef ook sprookjes en een aantal van zijn minder bekende zijn dit jaar gebundeld in De zoute goudvis. Het zijn magische en ultieme voorleesverhalen. Gelukkig worden er ook nieuwe sprookjes geschreven: De sprookjeskoningin van Ad Grooten is een dappere en behoorlijk geslaagde poging om gewoon gloednieuwe sprookjesverhalen te bedenken. Waarom zouden sprookjes alleen iets van vroeger zijn?

Voorlezen kan ook goed werken om in gesprek te raken over wat moeilijker thema's. Pesten bijvoorbeeld, daarover schrijft Harm de Jongen op een fantasievolle manier in Oscar en de Ornikop. En over ergeetachtigheid en dementie bij ouderen, gaat Oma, mag ik mijn pop terug van Mark Haayema. Speels en toegankelijk: plotseling zijn die onderwerpen een stuk minder eng.

Raar maar waar

Hoe is het toch allemaal zo gekomen en waarom zijn we zoals we zijn? Het ultieme jeugdboek daarover is natuurlijk Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten waarvan al meer dan 60.000 exemplaren zijn verkocht maar dat je misschien toch nog niet hebt. Het is jammer dat de opvolger Het wonder van jou en je biljoen bewoners pas in november verschijnt, want het past perfect bij het thema van deze week. Volgens de folder gaat het over de biljoenen microben op je lichaam, over je hoe cellen er uitzien maar ook over 'waar je sneller boos wordt bij warm weer en waarom je slim wordt van kauwgom eten'. In november dus pas.

Andere 'Raar maar waar'-boeken die eruit springen: In Van Oerknal tot robot  wordt overal vrijwel alles gevraagd hoe het ooit is begonnen. Van de maan en de aarde tot het geld en internet. Vanuit een christelijke invalshoek schreef Corien Oranje samen met wetenschapper Cees Dekker Het geheime dagboek van topnerd Tycho dat gaat over de vraag of de evolutietheorie te rijmen valt met het geloof in God. Volgens de auteurs kan dat inderdaad. Het thema 'Raar maar waar' nodigt uit tot boeken over uitvindingen waarvan Schorre zeehonden en flodderwinden van Bas van Lier een aanrader is. Over de uitvinding van de afwasmachine, het waterijsje en de jongste uitvinder ooit, met heel veel prachtige foto's. Ook interessant is Geniaal! van Janny van der Molen, waarin fijne leesverhalen staan over uitvinders als Darwin en Einstein.  

Lekker zelf lezen (tussen de 8 en 12 jaar)

Kies vooral een boek van een Nederlandse schrijver. Dicht bij de eigen belevingswereld en ons land kent veel goede schrijvers. Zoals Anna Woltz, haar meest recente boek Gips is een pareltje. Een doldwaas avontuur en oh ja, je zou bijna vergeten dat het ook nog over echtscheiding gaat. In het gezin in Suikerspin van Derk Visser loopt het ook niet bepaald op rolletjes maar kinderen hebben veel veerkracht. Het is mijn absolute aanrader voor deze Kinderboekenweek omdat ik vind dat Visser veel meer lezers verdient. Net uit en en opvallend grappig en goed geschreven is Hotel Bonbien van Enne Koens. Ook haar ouders hebben samen wat te verhapstukken, het valt dan ook niet om een snelweghotel in Frankrijk te runnen.

Ik houd van dieren

Dierenboeken te over, de leuksten van dit jaar vind ik Aap op de wc van Joukje Akveld, over Diergaarde Blijdorp tijdens de Tweede Wereldoorlog en Stem op de Okapi van Edward van de Vendel. Een uitbundige liefdesverklaring aan een wat onbekender dier. Erg leuk om te lezen zijn de verhalen van Bibi Dumon Tak over haar vrijwilligerswerk bij de dierenambulance. Na We gingen achter de hamsters aan is recent een nieuw deeltje: We gingen op krokodillenjacht. Voor de liefhebbers is er een prachtige nieuwe uitgebreide Dierenencyclopedie verschenen.

Terug van weggeweest

Boeken hebben vaak onterecht maar een hele korte omlooptijd en zijn na een tijdje al nauwelijks meer in de boekhandel te vinden. Gelukkig wordt er ook herdrukt: de boeken van Martha Heesen bijvoorbeeld, omdat ze dit jaar Theo Thijssenprijs kreeg. Met Wolf en Maandag heeft vleugels sla je twee vliegen in één klap, heerlijke leesboeken voor 8+. De klassieker Robin en God van Sjoerd Kuyper is in een nieuw jasje verschenen en nog steeds razendactueel. De Kinderboekenweek is ook een goede gelegenheid om eindelijk eens Alice in Wonderland aan te schaffen. Dan gaarne deze prachtig uitgevoerde editie met schitterende tekeningen van Floor Rieder.

Rijmen en dichten

Goed voor het taalgevoel, goed om samen te lezen. Veel zijn het er niet maar er verschijnen nog steeds goede gedichten- en verzenbundels. De fraaiste bundel van dit jaar is Nooit denk ik aan niets  van Hans en Monique Hagen met dromerige prenten van Charlotte Dematons. Ook een aanrader is Het schrijvertje van Ted van Lieshout, waarin drie boeken zijn gebundeld die hij samen met illustrator Sieb Posthuma (van Rintje en Aadje Piraatje),maakte. En ik bijf Woutertje Pieterse Prijs-winnaar Doodgewoon aanprijzen. De onvolprezen verzenbundel van Bette Westera waarin vele facetten van de dood bespreekbaar worden gemaakt.

Ik bepaal het zelf wel  – 12+

En  dan komen ze op een leeftijd dat ze zich niks meer laten voorschrijven. Je gaat toch zeker niet de boeken lezen die je ouders graag willen. Maar stiekem willen ze nog best graag getipt worden. Het young adult boek van dit jaar is Ik geef je de zon van Jandy Nelson, een uitbundig en prachtig geschreven boek over liefde, kunst en vooral het leven van adolescenten. Ook uitermate geschikt voor volwassenen. Edward van de Vendel maakte van het levensverhaal van Roy Looman een roman. In Het kankerkampioenschap voor junioren laat hij op een indringende maar ook erg humoristische manier zien hoe de ziekte kanker erin hakt, als je pas vijftien bent. Ook realistisch is Een heel bijzonder meisjevan Anna van Praag over opgroeien in een sektarische omgeving. Ook al zoiets dat een jong leven enorm beïnvloedt. 

Veel plezier met boeken kopen en lezen tijdens de Kinderboekenweek 2015.

 

 

Plaatje: