close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Een wereld vol bange mensen

Bart Römer Kwakoe Jeugdboek
The House of Books
Waardering: 7.0

Het blijft een gevoelig onderwerp, de slavernij. Dat bleek maar weer tijdens de weinig genuanceerde Pieten-discussie die het land zo plotseling verdeelde. Dit boek beschrijft redelijk waarheidsgetrouw hoe er met slaven werd omgegaan en komt op een goed moment. Realiseer je dan dat het pas 150 jaar geleden dat aan deze praktijken officieel een einde werd gemaakt, en we hebben het er nog eens over. Niet over Zwarte Piet hoor maar wel over de begrijpelijkheid van de gevoeligheden rond kleur en ras.

Televisieproducent Bart Römer (uit de familie inderdaad) schrijft ook kinderboeken, dit is zijn vierde alweer, met een historische inslag. Kwakoe speelt aan het begin van de 18e eeuw en is de echte naam van de hoofdpersoon, die als slaaf met Thomas wordt aangesproken. Hij heeft het beter dan de meeste slaven want hij is de loopjongen (futuboy) van de plantagehouder die zeer op hem is gesteld. Dat geldt niet voor Jakob, de zoon en opvolger, met wie Thomas vroeger speelde maar die in zijn trots is gekrenkt en van de bikkelharde lijn is.

Kwakoe geeft een overtuigend beeld van het leven op een Surinaamse plantage en de finesses van het systeem. . Een slaaf hoeft maar even verkeerd te kijken of hij loopt het gevaar afgeranseld te worden. De martelingen met zweepslagen zijn gruwelijk en worden tot in detail beschreven. Romer schets een wereld vol bange mensen; de slaven zijn logischerwijze doodsbenauwd maar de blanken zijn net zo goed bevreesd. Ze zijn bang voor de Marrons (de weggelopen slaven) en voor een opstand onder hun eigen slaven, bang om hun macht en luxepositie verliezen. Het is een broos evenwicht en aan het eind van het boek komt het tot een uitermate dramatische apotheose. Dat klinkt spannender dan het is want het verhaal loopt langs te verwachten lijnen en is onderhoudend maar allesbehalve verrassend. Goed en kwaad worden netjes verdeeld en de dilemma’s daaromtrent uitvoerig behandeld, er is de strijd om een meisje en er is tenslotte iets van rechtvaardigheid.

Kwakoe is trouw aan zichzelf en zijn principes maar dat wordt zo benadrukt dat het de geloofwaardigheid niet ten goede komt. Römer heeft erg veel woorden nodig en valt nogal eens in herhaling, als is hij bang dat het de lezer zal ontgaan hoe gruwelijk de slavernij was. Terwijl juist dat al vanaf het begin duidelijk is. Toch is Kwakoe een aanrader omdat het een relevant en belangrijk verhaal vertelt waar blijkbaar niet genoeg aandacht voor kan zijn. Het toont nog maar een keer de absurditeit en stompzinnigheid van rassenhaat aan.

Titel Boek:

Kwakoe

Auteur:

Bart Römer

Uitgever:

The House of Books

Kaft:
Tags : geschiedenisjeugdboekmulticultiracismeslavernijsurinameVroeger