close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Het verschil tussen roekeloosheid en moed

Sarah Moore Fitzgerald Een goede kans Jeugdboek
Van Goor
Waardering: 7.5

Een meisje dat thuis problemen heeft en haar leven een nieuwe en spannende invulling geeft door vriendschap te sluiten met een een outcast. Klassieker wordt het niet in de kinderliteratuur, en dan gaat het er maar om hoe het uitgewerkt is. Dat zit redelijk goed in Een goede kans (kies hoe je de wereld ziet) van de Ierse Sarah Moore Fitzgerald (De appeltaart van hoop). Een vlot geschreven en onderhoudend verhaal over rebellie tegen volwassenen.

Minty wordt geconfronteerd met de zeer plotselinge scheiding van haar ouders die blijven volhouden dat het verder allemaal prima gaat. Ze kan al die leugens niet goed hanteren en trekt zich steeds minder van hun regels aan. In het verboden bos (dat volgens veel ouders gevaarlijk terrein is) sluit ze vriendschap met Ned Buckley. Als klasgenoot is hij humeurig en zwijgzaam maar op zijn eigen terrein is hij een rebelse held. Hij woont samen met zijn oma in een caravan in het gevreesde bos en hij is een soort paardenfluisteraar die wilde dieren temt.

Minty voelt zich thuis bij het eigenzinnige duo dat zich weinig aantrekt van grenzen of toestemming. Zijn grootmoeder is de eerste die echt de tijd neemt naar Minty te luisteren. Ze besluit samen met Ned mee te doen aan min of meer illegale paardenraces waar op gegokt kan worden en dat valt totaal verkeerd op school en bij de ouders van Minty. Zij wist op haar beurt haar vader op zijn ongeloofwaardigheid als opvoeder, hij heeft immers jarenlang zelf gelogen over zijn geheime relatie. Het conflict tussen Minty en haar ouders en de reactie van de schoolleiders lijken wat overdreven, omdat dat de ‘vreselijke’ dingen waar Ned Minty in meesleept, niet zo schokkend zijn. Ze zoeken naar grenzen en gaan er soms een beetje overheen maar met een wild paard een paar rondjes om school rennen, is niet meteen een gevalletje ernstige criminaliteit

Een goede kans gaat over vooroordelen en een open blik. De moraal van het boek is dat jezelf de spelregels mede bepaalt en verantwoordelijk bent voor hoe jij de wereld ziet en hoe anderen jou zijn. Je kunt zelf ‘verhalen maken’, door je grenzen te verleggen en dingen te doen die buiten je comfortzone liggen. Enigszins obligaat maar niet onwaar.

 

Tags : andersjeugdboekLiefde en vriendschapouderspaardproblemenscheidingSchool