close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Dingen die tot leven komen

Meester Pompelmoes zal bij veel oudere lezers een kleine aha-erlebnis veroorzaken. Het is het bekendste jeugdboek van Hans Andreus. De auteur, die tot het rijtje grote dichters van ons land gerekend wordt, schreef meer dan 30 kinderboeken en nog een aantal toneelstukken en bundels met kinderpoëzie. Uit de honderden kinderverhalen van de in 1977 overleden Andreus, is een keuze gemaakt en de verhalen zijn enigszins aangepast aan de tijd door Joke Linders. ‘Vertrouwde literatuur in een nieuw jasje steken is altijd riskant maar als verhalen daardoor een nieuw leven rkijgen, moet dat risico genomen worden. Tenslotte was Andreus een auteur die zelf ook altijd bleef sleutelen en poetsen’, schrijft Linders in het voorwoord van De laatste tovenaar. Nodeloze herhalingen werden geschrapt, te lange zinnen korter gemaakt en de euro werd een gulden. Linders wilde de karakteristieke verteltoon van Andreus in stand houden.

Het belangrijkste kenmerk van die verteltoon is een kalme vanzelfsprekendheid. Andreus laat dingen gebeuren die niet kunnen (een broek die uit zichzelf loopt, een klimop die kan praten) maar door de terloopsheid en nonchalance op geen enkele manier vreemd overkomt. De verhalen zijn engiszins gethematiseerd (dieren, tovenarij, sprookjes) en worden voorafgegaan door een bijpassend gedicht.  Andreus laat opvallend veel dingen tot leven komen op een bijna achteloze manier. Een paar schoenen, de letter A en een van de mooiste verhalen gaat over een vis die als grootste hobby heeft: vissen. Dat wordt hem door zijn soortgenoten niet in dank afgenomen tot hij de vraatzuchtige snoek aan de haak slaat. En er is een bord met maar 1 verlangen, het wil vliegen. Hij wordt een vliegende schotel en veroorzaakt de nodige paniek in de stad.

‘Het duurde niet lang of onze schotel hoorde een stem door de luidspreker roepen: “Wij zoeken contact met u! Kom tevoorschijn of geef een duidelijk signaal! Wij komen in vrede, wij hoop dat u ook in vrede komt!”

Andreus laat via voorwerpen zien hoe verlangens en wensen werkelijkheid kunnen worden en hij speelt daarin op een kunstige manier met de verbeelding. Niet alle verhalen zijn even sterk en vooral het plot is vaak een zwak punt. Een voorbeeld daarvan is Pepijn en het bed op wieltjes, dat het hoogtepunt van deze bundel is maar jammergenoeg een beetje dood bloedt.

De verhalen zijn niet gedateerd maar ook niet razend actueel. Het is gewoon leuk om opnieuw kennis te maken met het werk van Andreus dat nog steeds heel geschikt is om aan kinderen voor te lezen. Een aardige aanvulling op de bloemlezing van kinderverhalen die Abdelkader Benali heeft samengesteld.

Er gebeurt niet teveel maar net genoeg om over na te denken, even te praten of lekker bij in te slapen en over verder te dromen.

Titel Boek:

De laatste tovenaar

Auteur:

Hans Andreus

Illustrator:

Annette Fienieg

Kaft:
Tags : Dieren en natuurFantasiejeugdboekSprookjesverhalen