close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Oud genoeg voor de waarheid

Katherine Applegate Mijn vriend Crenshaw Kinderboek
Querido
Waardering: 8.0

Jackson van 10 is geen type voor denkbeeldige vrienden en moet weinig van verzinsels hebben.  Hij praatte als kleuter niet met zijn knuffelbeesten en was niet bang voor monsters onder zijn bed. Een serieuze jongen met wellicht een gebrek aan fantasie, zo schat hij zichzelf in. Toch duikt er aan het eind van groep 3 een denkbeeldige vriend op in zijn leven: de kat Crenshaw. De serieuze Jackson moet erg aan de kat wennen want hij  houdt van wetenschap (‘het leven gaat om feiten’) en die kat is geen feit. Hij maakt er zelfs een studie van omdat hij vindt dat hij er te oud voor is maar leert dat een derde van alle kinderen één of meerdere denkbeeldige vrienden heeft. En dat ze vooral verschijnen in spannende tijden.

Daarin zit de crux in Mijn vriend Crenshaw van de Amerikaanse schrijfster Katherine Applegate (o.a. Ik ben een gorilla).  Als Crenshaw weer opduikt in het leven van Jackson is hij inmiddels 10. Drie jaar daarvoor was de kat er voor het eerst en moesten ze het huis uit en bivakkeerde het gezin drie maanden in een kampeerbusje. De terugkeer van Crenshaw is dus een onheilspellend teken. Zijn ouders verkeren in constante geldnood, vooral door de ziekte (multiple sclerose) van zijn vader,  en ze zijn vooral bezig het hoofd boven water te houden met tijdelijke baantjes en het verkopen van spullen. Zijn moeder vergelijkt geldproblemen met een verkoudheid. ‘Ze besluipen je langzaam maar voor je het weet hoest je je de longen uit het lijf.

Vader en moeder proberen met grapjes en luchtigheid de situatie te relativeren. Ze zijn niet dakloos maar gezellig aan het ‘busje kamperen’.  Jackson laat zijn ouders in een briefje weten dat hij oud genoeg is om veel te begrijpen en er niet tegen kan dat hij niet weet waar hij aan toe is. Honger hebben en in busje kamperen is vervelend maar het is nog veel erger om niet serieus genomen te worden. “Ik wil dat jullie me voortaan de waarheid vertellen, zo eerlijk als maar kan”. De lezer snapt dat zijn fantasiekat bestaat om met de waarheid te kunnen dealen zolang zijn ouders hem geen duidelijkheid geven.

Daarmee is Crenshaw niet het zoveelste kinderboek over een denkbeeldige vriendschap maar over de verantwoordelijkheid van ouders ten opzichte van hun kinderen. Applegate kaart op een originele manier een dilemma aan, zonder de ouders te veroordelen. Er is ook nog een jonger zusje en op welke leeftijd betrek je kinderen bij grote-mensen-problemen?

Jackson verzucht: ‘Je staat er van te kijken wat volwassenen allemaal niet weten’. Misschien gaat het daar wel om. Dat ouders dat soms durven toe te geven en dat ze daarmee het kind wellicht juist meer veiligheid bieden. Een ontroerend en inzichtelijk boek dat tot nadenken stemt.

En Crenshaw, de denkbeeldige vriend? Die kan weer even met verlof maar blijft op afroep beschikbaar, een leven lang.

 

 

Tags : armoedeFantasieKinderboekLiefde en vriendschapoudersverhuizen