close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

✦Boeken met een boodschap

Een selectie van recent verschenen kinderboeken over specifieke thema’s. In dit geval zelfdoding, pesten, vluchtelingenproblematiek, rechtspraak en beelddenken.

De rode hoed van Luna, Emmi Smid, uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, 6+

De rode hoed is van mama geweest, die precies een jaar geleden een eind aan haar leven maakte. Luna krijgt in dit prentenboek tijdens een picknick van haar vader uitleg over wat er is gebeurd. Mama wilde ons niet verlaten maar ze kon geen andere uitweg bedenken. Mama was ziek en de dokter kon haar niet beter maken. Luna laveert tussen boosheid, verdriet en schuldgevoel maar het was niemands schuld. Wellicht nuttig voor degenen die hier mee te maken krijgen en dan storen de oubollige tekeningen en de gedateerde vormgeving vast minder. Achterin staat een leidraad voor ouders, geschreven door een verlieskundige die ook ingaat op de verschillende leeftijdsfases.  Tienjarigen kunnen zomaar de vraag stellen: ‘Hoe lang duurt het voordat je dood bent als je jezelf ophangt’.  De belangrijkste aanbeveling is om kinderen vragen te laten stellen. Hoe moeilijk en pijnlijk ze zijn ook zijn en al heb je niet altijd een antwoord.

Afbeeldingsresultaat voor de rode hoed van luna

***

De droomdenker. Een lees-en werkboek over hoogbegaafdheid, hoogsensiviteit en beelddenken van Suzanne Buis, uitgeverij Vol liefs, 6+

Sommige kinderen denken en leren op een andere manier dan we gemiddeld gewend zijn. Daar is steeds meer aandacht voor en dit boek van kinderboekenschrijfster Suzanne Buis sluit daar bij aan. Ze gaat in de Droomdenker vooral in op ‘beelddenken’, kinderen die vooral in plaatjes denken en alles visualiseren en vaak niet door hebben dat andere mensen dat niet doen. En omgekeerd trouwens. Hoofdpersoon Wouter draait filmpjes af in zijn hoofd, waardoor hij in de klas overkomt als een dromer die niet goed oplet. Buis legt uit hoe het werkt in zijn hoofd en hoe Wouter en zijn omgeving er mee om kunnen gaan. Een verhelderend leesboek voor kinderen, misschien een tikje problematiserend, met opdrachten en vragen als: ‘met wie praat jij wel eens over wat je in fantasie ziet?’

Afbeeldingsresultaat voor de droomdenker

***

Op de vlucht, Pimm van Hest en Aron Dijkstra, uitgeverij Clavis, 6+

Het rijtje kinderboeken over de vluchtelingencrisis groeit gestaag. Dit prentenboek gaat over een meisje dat moet vluchten maar heeft vreemd genoeg een alwetende verteller. Dat maakt de tekst meteen wat afstandelijk: ‘Stel je voor toch. Er is oorlog. In jouw land. Verwoesting. Brand. In jouw dorp. In jouw stad. Alles plat’. Op de vlucht bevat een wat voorspelbaar vluchtverhaal op rijm met alle ingrediënten. De bombardementen, de angst, de vlucht over zee in de nacht en vervolgens de aankomst in het nieuwe land. Daar wordt ze zowel door aardige als boze mensen opgewacht en langzaam wordt het leven weer wat zonniger in het leven van het gevluchte meisje.

Afbeeldingsresultaat voor op de vlucht pimm van hest

***

Met een klap van de hamer, Veerle Corstens en Marjet Wullink, uitgeverij Boom, 8+

Een boek als dit was er volgens mij nog niet, althans ik kan me geen kinderboek voor de geest halen met een duidelijke uitleg over de rechtspraak in Nederland. Veerle Corstens schreef Met een klap van de hamer, haar vader was lange tijd president van de Hoge Raad en verzorgt het voorwoord. Ze beschrijft een strafzaak aan de hand van een concreet voorbeeld. Juun is getuige van een overval bij de juwelier en raakt betrokken bij de rechtszaak. In korte kaders w, gorden de begrippen uitgelegd die voorbij komen, zoals alibi, getuige en Hoge Raad. Juun komt voor meerdere dilemma’s te staan als blijkt dat haar neef een van de daders is en ze een valse getuigenis aflegt. Jammer dat het verhaaltje niet wat realistischer is gemaakt want de ongeloofwaardigheid doet een beetje afbreuk aan de verder heldere uitleg. Misschien leent het thema zich toch meer voor een non-fictieboek. Het raadsel van alles wat er speelt in de rechtbank.

Afbeeldingsresultaat voor met een klap van de hamer

***

De briefjes van Bing, Lida Dijkstra en Marieke Nelissen, uitgeverij Luitingh Sijthoff, 4+

Lida Dijkstra schrijft prachtige hervertellingen en boeken over kunst maar haar prentenboeken zijn doorgaans van een andere orde. Dat geldt ook voor De briefjes van Bing dat wel heel nadrukkelijk over pesten gaat en waarin jammer genoeg dieren de personages zijn. Dat schept onnodige afstand. Een wasbeer wordt uitgelachen door een wolf, bok en zwijn omdat hij klein is en een malle streepjesstaart heeft. De vader van Bing vindt dat hij van zich af moet slaan maar Bing heeft een hele andere, inventiever oplossing. Die werkt doeltreffend en in no-time is het pestprobleem opgelost. Ging het maar zo gemakkelijk. Pesten is een serieus probleem wordt op deze manier wel erg simplistisch neergezet. De illustraties van Marieke Nelissen zijn aardig maar veel minder beklijvend dan de prenten die ze voor een aantal leesboeken maakte.

Afbeeldingsresultaat voor de briefjes van bing