close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

✦ Nieuw verschenen – zomer 2017

Zo werkt dat. Verbluffende uitvindingen van Matgorzata Mycielska, Aleksandra Mizielinska en Daniel Mizielinski, uitgeverij Gottmer, 6+

Dit Poolse echtpaar maakte al enkele prachtige atlassen en bundelt nu de krachten met een kunsthistorica in een boek over uitvindingen. Stuk voor stuk idiote verzinsels en vooral veel vervoermiddelen zoals een stoompaard, bemande draak of terrein-zwaluw. Maar ook de blubber-sms en een mechanische schaker. Bizar maar vernuftig en vooral leuk door grappige stripachtige tekeningen. Nadeel van dit boek is dat je het na tien objecten wel gelooft, het begint op elkaar te lijken. Er staan er 30 in dit boek.

Afbeeldingsresultaat voor zo werkt dat verbluffende uitvindingen

***

Dit boek gaat niet over seks, Chusita Fashion Fever, uitgeverij Ploegsma, 10+

Chusita is een populaire (250.000 volgers) Spaanse vlogster die jongeren bijpraat over seks. Een kruising tussen Goedele Liekens en dokter Corrie dus. Ze geeft op een directe en beknopte manier tips, zonder in ongemakkelijk proza te vervallen of verhaaltjes te bedenken. Van de ideale plek om het te doen tot ‘hoe moet je pijpen’ met toegankelijke stripjes en een prettige opmaak maar een erg irritante oranje steunkleur. En die titel, die snap ik niet.

Afbeeldingsresultaat voor dit boek gaat over seks

***

Mee met de dierenambulance van Bibi Dumon Tak, uitgeverij Querido, 8+ 

De twee fraaie boeken die Dumon Tak over haar ervaringen bij de dierenambulance schreef zijn gebundeld in deze uitgave met een prachtige illustratie van Martijn van der Linden op de cover. Het gaat om We gingen achter hamsters aan en We gingen op krokodillenjacht. Uitgeverij Querido verzuimt om duidelijk te vermelden dat het om een heruitgave gaat dus let even goed op als je een van deze boeken al hebt. Zeer de moeite waard hoor maar dubbelop is een beetje veel van het goede.

***

Cas de kat van Connie Snoek, in samenwerking met Het Kattenkabinet, 4+

Dit boek kwam binnen in de week dat wij een poesje van 7 weken kregen dat in het bos was achtergelaten. Hetzelfde overkomt Cas. Hij wacht en wacht maar zijn baasje komt niet terug. Wel ontmoet hij veel andere dieren waarvan de meeste niet erg behulpzaam zijn en uiteindelijk komt hij niet thuis, maar wel op zijn pootjes terecht. Een prentenboek in eigen beheer met verrassende en licht vervreemdende illustraties. Jammer van de grote hoeveelheid overbodige tekst waardoor het verhaal doodslaat.

Afbeeldingsresultaat voor cas de kat

*** 

Superjuffie op de Zuidpool van Janneke Schotveld, uitgeverij Van Holkema & Warendorf, 8+

Het wordt het najaar van Janneke Schotveld die het Kinderboekenweekgeschenk 2017 (Kattensoep) heeft geschreven.  Superslim om vlak daarvoor het zevende deel van, de bij kinderen zeer populaire, Superjuffie uit te brenge. Juf Josje die het hoort als een dier in nood is, dan perse krijtjes moet eten en terstond bevangen wordt door superkrachten. Ieder deel begint met deze uitleg over de sympathieke heldin zodat de boeken goed zelfstandig te lezen zijn En oh ja, in dit boek lijkt ze te gaan trouwen maar op de dag van de bruiloft gebeuren er gekke dingen. En ik kreeg vlaggetjes en een ballon bij het boek.

Afbeeldingsresultaat voor superjuffie op de zuidpool

***

Moet je zien van Milja Praagman, uitgeverij Leopold 1+

Het kan ook zomaar het najaar van Milja Praagman worden. Als ze binnenkort haar Zilveren Penseel voor Omdat ik je zo graag zie  omzet in een Gouden Penseel. Hopelijk is ze bij de uitreiking; haar absentie bij de Middag van het Boek is nu al een van dé verhalen van dit jaar. Naald in voet van zoon –> ziekenhuis –> juichen in de wachtkamer. Haar bekroonde boek is van een andere orde dan de prentenboeken over dieren waarvan Moet je zien er ook weer eentje is. Een egel vindt een tak en ontdekt alle mogelijkheden die het ding heeft om mee te spelen. Vertrouwd en herkenbaar voor peuters en kleuters.

Afbeeldingsresultaat voor praagman moet je zien

***

Het EOS-project van Mirjam Mous, uitgeverij Van Holkema & Warendorf, 10+

Vrijwel ieder jaar levert Mirjam Mous een nieuwe jeugdthriller af. Sinds 2007 is dit alweer de elfde. Sinds het intrigerende Boy 7 bespreek ik ze doorgaans braaf ( Vals Spel, PasswordTest.2C) omdat ik een zwak heb voor haar boeken. Ze zijn spannend en verrassend en ze gaan over nieuwe werelden. Maar het werd er niet beter op. Het EOS-project gaat over een journalist die dood wordt aangetroffen. Zijn nichtje vertrouwt het niet en  gaat samen met een vriend op onderzoek uit. En inderdaad bleek Oom Herman een schandaal op het spoor, iets rond een groen woningbouwproject. Klinkt intrigerend, misschien toch maar weer proberen.

Afbeeldingsresultaat voor het eos project

***

Dat wordt smullen van Tjibbe Veldkamp en Gustav Dejert, uitgeverij Gottmer, 4+

Dit duo maakte eerder samen het verrassende slapstick boek De lekker lange agent. Dat prentenboek viel op door de retro uitstraling, de grafische technieken en het gebruik van kleuren en vlakverdeling. In illustratieve zin is Dat wordt smullen minder bijzonder. Een verhaal over konijn en vossen die elkaar een kunstje flikken. Erg humoristisch, laat dat maar aan Veldkamp over. Wat ik van de illustraties van de Zweedse Gustav Dejert moet vinden. Qua vakmanschap zit het wel goed maar de tekeningen zijn een beetje klinisch en stralen weinig gevoel uit.

Afbeeldingsresultaat voor dat wordt smullen veldkamp