close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

✦ Nieuw verschenen – mei 2017

Een selectie uit de kinderboeken die de afgelopen maand verschenen en die ik (nog?) niet besprak

***

Junglekoorts van Fiona Rempt, 10+, uitgeverij Kluitmann

Het dagboek van Arani die vanaf zijn derde opgroeit in het oerwoud West-Papoea maar met zijn moeder terugkeert naar Nederland. Hij moet enorm wennen aan het hectische en moderne leven van de grote stad. Een boek over heimwee en integratie dat een soort spiegel voor onze manier van leven lijkt te zijn. Interessante thema’s maar ik heb me nog niet over het spuuglelijke omslag heen kunnen zetten

Afbeeldingsresultaat voor junglekoorts fiona rempt

***

Alle Hens aan dek van Bette Westera en Oanne Lew-Vriethoff (ill.) – 5+, uitgeverij Gottmer

De fantasieën van een jongetje dat piraat wil worden. Hij schrijft een opstel over zijn droom en mag aanmonsteren op piratenschip Draculus Drie. Bette Westera kreeg er in 2003 een Vlag en Wimpel voor van de Penseeljury. Uitgeverij Gottmer geeft een aantal van de vroegste (voorlees)boeken van Westera opnieuw uit. Eerder verscheen o.a. Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom.

Afbeeldingsresultaat voor alle hens aan dek westera

***

De Hanzereis van Berend Bergenvaarder van Marije van der Sande, 8+, uitgeverij Rubinstein 

Een historisch leesboekje over de Hanzesteden dat zich afspeelt in de 14e eeuw. In de tijd dat de Hanze een machtig verbond van steden was waarin rijke kooplui de dienst uitmaakten. Weesjongen Berend groeit op in Deventer en wordt naar het Noorse Bergen gestuurd om de opleiding voor scheepsknecht te volgen. Een verhaal over lijfstraffen en het grote verschil tussen arm en rijk. Van der Sande schreef eerder twee Gouden Boekjes en maakte dit boek met steun van de Stichting Hanzefonds

.De Hanzereis van Berend Bergenvaarder

***

Van wie is die auto? van Joukje Akveld en Philip Hopman, 3+, uitgeverij Gottmer. 

Het derde deel in een peuterserie. Hardkartonnen boekjes die uitgaan een eenvoudige basisgegeven. Jaap Leest over Van wie is dat huis: ‘Simpele ideeën zijn niet zelden de beste. Een heel fijne serie’. Peuters mogen in dit geval raden bij welke persoon het afgebeelde voertuig hoort. Van wie is de politieauto, de ambulance en de begrafenisauto of de tractor. Grappig dat Boer Boris (creatie van Philip Hopman) hier opduikt en veel zogenaamd stoere beroepen worden door vrouwen uitgeoefend.

Afbeeldingsresultaat voor van wie is die auto

***

Kalle van Tom Moorhouse, 10+, uitgeverij KNNV

Een kinderboek vanuit het perspectief van twee ratten: de gevoelige Kalle en zijn avontuurlijker broer Splinter. Ze verlaten de veilige burcht en komen in hachelijke avonturen terecht. Een lekker dik leesboek van uitgeverij KNNV die is gespecialiseerd in boeken over natuur en landschap en ook de Missie Red de Dieren-serie van 11-jarige Lian Kandelaar uitgeeft.

Afbeeldingsresultaat voor kalle knnv

*** 

Thirteen reasons why van Jay Asher, 12+, uitgeverij Lemniscaat. 

Heruitgave van het boek bij een van dé hitseries van dit moment op Netflix. In menig talkshow werd er al over gediscussieerd omdat zelfdoding de belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren is. In de dertiendelige serie, die zich afspeelt op een highschool, worden mechanismes van pesten en misbruik vrij scherp in beeld gebracht. Ik vond de serie eigenlijk beter dan het rommelige boek dat bij verschijning vooral in Amerika opzien baarde maar in ons land weinig deed.

Afbeeldingsresultaat voor thirteen reasons why lemniscaat

***

 

Mijn naam is IK van Gerda Erkel, 15+, uitgeverij Davidsfonds/Infodok

Omnibus waarin drie jeugdromans van de Vlaamse Gerda van Erkel zijn gebundeld. Huilen naar de maan, Mijn zoute zoen en Vliegen zonder vleugels. Een schrijfster die in Nederland (en misschien ook wel in eigen land) een beetje onderschat lijkt te worden. Ze schrijft literaire boeken over typische Young Adult-problemen. Haar meeste recente roman Als de bergen huilen, werd genomineerd voor De Gouden Lijst.

Afbeeldingsresultaat voor van erkel mijn naam is ik

***

Spuitende slagaders + overstromende oceanen van Jesse Goossens en Linde Faas, 6+, uitgeverij Lemniscaat

Ondertitel: wat je zelf kunt doen bij kleine en grote rampen. Over bloed, brand en beroertes. Het eerste deel gaat over rampen in en om het huis met een EHBO-karakter. Daarna schrijft Goosens over aardbevingen, auto-ongelukken en kernrampen met een ‘wist je dat…’ en een ‘dit moet je doen…’gedeelte. Wist je dat een tsunami bestaat uit niet een enkele golf maar uit een serie golven achter elkaar? Als je door een tsunami wordt gegrepen, probeer dan niet te zwemmen. Kijk of je je kunt vasthouden aan iets wat blijft drijven en laat je meedrijven met een golf. Veel tips klinken wat erg simpel en de vraag is hoe vaak kinderen te maken krijgen met een tornado of vulkaanuitbarsting. Maar het prikkelt de verbeelding wel, zeker door de kleurrijke en grappige illustraties van Linde Faas.

Afbeeldingsresultaat voor spuitende slagaders